REKLAMA

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest niezbędne na naszym świątecznym stole. Jest to zupa o czerwonym kolorze, swoim głównym składnikiem są buraki. Idealny na Wigilię lub na zimowe dni.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg buraków czystych Dodano do
  • 1 mała The Onion Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 4 ziarna pieprzu Dodano do
  • 4 ziarna ziele angielskie Dodano do
  • 2 łyżki octu balsamicznego Dodano do
  • 1 litr bulionu warzywnego Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Buraki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w plastry.

2. Krok

Buraki, cebulę, czosnek, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy wrzuć do dużego garnka. Dodaj ocet, odrobinę soli i wlej bulion. Zalej wszystko wodą tak, aby była 2 cm nad warzywami.

3. Krok

Gotuj na małym ogniu aż buraki będą miękkie (około 1 godziny). Przemieszaj od czasu do czasu.

4. Krok

Po upływie tego czasu wyjmij cebulę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Przecieraj zupę na gładko za pomocą blendera.

5. Krok

Jeśli barszcz jest za gęsty, dodaj więcej bulionu. Sprawdź smak i dodaj więcej soli czy octu, jeśli to konieczne.

6. Krok

Przed podaniem barszcz można przecedzić przez sitko, aby pozbyć się wszelkich niezdarnych kawałków. Podawaj z uszkami lub krokietami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2152 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Szybkie posiłki

2025 przepisy

Ciasta

378 przepisy