Barszcz czerwony
Barszcz czerwony to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest niezbędne na naszym świątecznym stole. Jest to zupa o czerwonym kolorze, swoim głównym składnikiem są buraki. Idealny na Wigilię lub na zimowe dni.
Składniki
- 1 kg buraków czystych
- 1 mała The Onion
- 2 listy laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- 4 ziarna ziele angielskie
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Buraki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w plastry.
Buraki, cebulę, czosnek, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy wrzuć do dużego garnka. Dodaj ocet, odrobinę soli i wlej bulion. Zalej wszystko wodą tak, aby była 2 cm nad warzywami.
Gotuj na małym ogniu aż buraki będą miękkie (około 1 godziny). Przemieszaj od czasu do czasu.
Po upływie tego czasu wyjmij cebulę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Przecieraj zupę na gładko za pomocą blendera.
Jeśli barszcz jest za gęsty, dodaj więcej bulionu. Sprawdź smak i dodaj więcej soli czy octu, jeśli to konieczne.
Przed podaniem barszcz można przecedzić przez sitko, aby pozbyć się wszelkich niezdarnych kawałków. Podawaj z uszkami lub krokietami.