Źródło: FB: Thermomix TM6 i TM5 - przepisy i inspiracje
Barszcz Biały
Barszcz biały, znany także jako żurek, to tradycyjna polska zupa na zakwasie z mąki żytniej. Podawany z białą kiełbasą i jajkiem, idealny na Wielkanoc, ale równie smaczny o każdej innej porze roku.
Składniki
Zakwas
- 1 szkło Mąka żytnia
- 1 szkło czerstwy chleb razowy
- 4 Okulary woda
Zupa
- 11⁄2 litry woda
- 2 Sztuka biała kiełbasa
- 1 sztuka cebula
- 2 Sztuka ząbek czosnku
- 1 łyżeczka Majeranek
- 4 Sztuka jaja
- 1 szkło śmietana 18%
- 1 Łyżka masło
- 2 Sztuka liść laurowy
- 5 Sztuka ziela angielskie
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej szklanej bądź ceramicznej misce mieszamy mąkę z kawałkami chleba i zalewamy wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni.
Po upływie trzech dni odstawiamy zakwas przez kolejne 24 godziny w lodówce.
W dużym garnku gotujemy wodę z kiełbasą, liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy kiełbasa jest gotowa, wyjmujemy ją i kroimy w kawałki.
Cebulę i czosnek siekamy, a następnie podsmażamy na maśle. Dodajemy do garnka.
Dodajemy do garnka zakwas, majeranek, sól i pieprz. Gotujemy przez 10 minut.
W międzyczasie gotujemy jaja na twardo. Obieramy je i kroimy na połówki.
Zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy, aż się połączy.
Podajemy zupę z kawałkami kiełbasy i połówkami jajka.