REKLAMA

Źródło: FB: Thermomix TM6 i TM5 - przepisy i inspiracje

Barszcz Biały

Barszcz biały, znany także jako żurek, to tradycyjna polska zupa na zakwasie z mąki żytniej. Podawany z białą kiełbasą i jajkiem, idealny na Wielkanoc, ale równie smaczny o każdej innej porze roku.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Zakwas

  • 1 szkło Mąka żytnia Dodano do
  • 1 szkło czerstwy chleb razowy Dodano do
  • 4 Okulary woda Dodano do

Zupa

  • 112 litry woda Dodano do
  • 2 Sztuka biała kiełbasa Dodano do
  • 1 sztuka cebula Dodano do
  • 2 Sztuka ząbek czosnku Dodano do
  • 1 łyżeczka Majeranek Dodano do
  • 4 Sztuka jaja Dodano do
  • 1 szkło śmietana 18% Dodano do
  • 1 Łyżka masło Dodano do
  • 2 Sztuka liść laurowy Dodano do
  • 5 Sztuka ziela angielskie Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

W dużej szklanej bądź ceramicznej misce mieszamy mąkę z kawałkami chleba i zalewamy wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni.

2. Krok

Po upływie trzech dni odstawiamy zakwas przez kolejne 24 godziny w lodówce.

3. Krok

W dużym garnku gotujemy wodę z kiełbasą, liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy kiełbasa jest gotowa, wyjmujemy ją i kroimy w kawałki.

4. Krok

Cebulę i czosnek siekamy, a następnie podsmażamy na maśle. Dodajemy do garnka.

5. Krok

Dodajemy do garnka zakwas, majeranek, sól i pieprz. Gotujemy przez 10 minut.

6. Krok

W międzyczasie gotujemy jaja na twardo. Obieramy je i kroimy na połówki.

7. Krok

Zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy, aż się połączy.

8. Krok

Podajemy zupę z kawałkami kiełbasy i połówkami jajka.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2162 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Dania mięsne

1118 przepisy

Makaron

240 przepisy

Śniadanie

474 przepisy

Kolacja

2023 przepisy

Deser

1522 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy