REKLAMA

Źródło: FB: Thermomix TM6 i TM5 - przepisy i inspiracje

Barszcz Biały

Barszcz biały, znany także jako żurek, to tradycyjna polska zupa na zakwasie z mąki żytniej. Podawany z białą kiełbasą i jajkiem, idealny na Wielkanoc, ale równie smaczny o każdej innej porze roku.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Zakwas

  • 1 szkło Mąka żytnia Dodano do
  • 1 szkło czerstwy chleb razowy Dodano do
  • 4 Okulary woda Dodano do

Zupa

  • 112 litry woda Dodano do
  • 2 Sztuka biała kiełbasa Dodano do
  • 1 sztuka cebula Dodano do
  • 2 Sztuka ząbek czosnku Dodano do
  • 1 łyżeczka Majeranek Dodano do
  • 4 Sztuka jaja Dodano do
  • 1 szkło śmietana 18% Dodano do
  • 1 Łyżka masło Dodano do
  • 2 Sztuka liść laurowy Dodano do
  • 5 Sztuka ziela angielskie Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

W dużej szklanej bądź ceramicznej misce mieszamy mąkę z kawałkami chleba i zalewamy wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni.

2. Krok

Po upływie trzech dni odstawiamy zakwas przez kolejne 24 godziny w lodówce.

3. Krok

W dużym garnku gotujemy wodę z kiełbasą, liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy kiełbasa jest gotowa, wyjmujemy ją i kroimy w kawałki.

4. Krok

Cebulę i czosnek siekamy, a następnie podsmażamy na maśle. Dodajemy do garnka.

5. Krok

Dodajemy do garnka zakwas, majeranek, sól i pieprz. Gotujemy przez 10 minut.

6. Krok

W międzyczasie gotujemy jaja na twardo. Obieramy je i kroimy na połówki.

7. Krok

Zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy, aż się połączy.

8. Krok

Podajemy zupę z kawałkami kiełbasy i połówkami jajka.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy