Źródło: themists from Getty Images
Banany z piekarnika
Banany z piekarnika to jedno z moich ulubionych słodkości, które przygotowuję dla moich dzieci. To prosty, lecz wyjątkowy przepis, który zaskakuje swoją słodkością i delikatnością. Szczególnie polecany dla osób na diecie wegańskiej. Przygotowywałem go wiele razy i za każdym razem zachwyca wszystkich, nie tylko dzieci.
Składniki
- 4 ks banany
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni Celsjusza i poczekaj, aż się nagrzeje.
W czasie, kiedy piekarnik się nagrzewa, obierz banany i pokrój je na pół. Każdą połówkę nacinam pionowo.
Tak przygotowane banany ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gdy piekarnik jest już nagrany, umieść banany w środku i piecz przez 10 minut.
Wyjmij banany z piekarnika, posyp je równomiernie cynamonem, polij miodem i skrop sokiem z cytryny.
Umieść banany ponownie w piekarniku na około 5 minut - do momentu, kiedy miód zacznie delikatnie karmelizować.