Źródło: Erwin Quintana from Pexels
Bajgiel
Możesz rozpocząć dzień od pysznego bajgla, przygotować go na śniadanie lub brunch, lub po prostu zjeść go do kawy.
Składniki
- 500 g Gładka mąka
- 2 łyżki Sole
- 2 łyżki Cukier
- 2 łyżki Suszone drożdże
- 300 ml Letnia woda
- 2 Łyżki Miód
- 1 Łyżki Nasiona sezamu do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce wymieszać mąkę, sól, cukier i suche drożdże. Dodaj letnią wodę i wyrób gładkie ciasto. Ciasto jest nieco twardsze, ale to normalne.
Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, jeśli tak się nie stanie, pozostaw je do wyrośnięcia na trochę dłużej.
Po wyrośnięciu podzielić ciasto na osiem równych części. Uformuj każdą część w kulkę i zrób w środku otwór o średnicy około 3 cm. Umieść bajgle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut.
W międzyczasie zagotuj w rondelku wodę z miodem. Umieść bajgle we wrzącej wodzie i gotuj przez około 2 minuty z każdej strony. Ciasto stężeje i nabierze jędrnego kształtu podczas gotowania. Używam wody i miodu, aby nadać bajglom typowy złoty kolor i przyjemny smak. Umieść bajgle z powrotem na blasze do pieczenia.
Posypać bajgle sezamem, makiem lub gruboziarnistą solą, w zależności od upodobań. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez około 20 minut, aż będą złotobrązowe. Z mojego doświadczenia wynika, że podczas pieczenia tworzy się chrupiąca skórka.
Następnie pozostaw bajgle do ostygnięcia na kratce. Po ostygnięciu idealnie nadają się do natychmiastowego spożycia. Ostudzone bajgle można łatwo kroić i smarować.