REKLAMA
Babka wielkanocna wilgotna
Babka
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 2 kubki mąka półgruboziarnista
- 1 kubek cukier
- 1 kubek mleko
- 1⁄2 kubek olej
- 1 proszek do pieczenia
- 2 łyżeczka kakao
- 2 szt jajko
- 100 g czekolada
- 20 g Tłuszcz roślinny
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
Jajka ubijamy razem z cukrem do piany, stopniowo dodajemy mleko, olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta. Formę na babkę smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką, aby nasza babka nie przykleiła się do formy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy proszek kakaowy. Ciasto wlewamy do formy na przemian białą i ciemną część. Babka jest gotowa do pieczenia. Po 40 min. pieczenia wyjmujemy ją z piekarnika i pozwalamy babce w formie nieco ostygnąć. Następnie wykładamy ją na talerz. Z rozpuszczonej czekolady i Cery przygotowujemy polewę. Na schłodzonej babce polewamy. Babka jest gotowa, możemy gościć gości.