REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/gU4172r2so2hugoF1K7B/52ca0d911a17607f3a7d794780e5dc.jpeg)
Źródło: FB: Proste przepisy na ciasta i desery
Babka piaskowa wilgotna
Wilgotna i delikatna babka piaskowa jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Smak dzieciństwa na nowo odkryty. Spróbuj sam!
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 200 g masla
- 4 ks jajka
- 11⁄2 Okulary mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 11⁄4 Okulary cukru
- 5 łyżki śmietany kremówki
- 11⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Ubij miękkie masło z cukrem na pianę.
2. Krok
Dodawać po jednym jajku i krótko wymieszać.
3. Krok
Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i twaróg.
4. Krok
Wszystko razem wymieszać.
5. Krok
Ciasto przelać do formy o średnicy około 22 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
6. Krok
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 40 minut.
7. Krok
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.