REKLAMA
Babka kokos-kakao

Babka kokos-kakao

Babka do kawy lub herbaty. Smaczne popołudnie z deserem. Kombinacja kokosu i czekolady nigdy się nie nudzi.

REKLAMA

Składniki

porcje
15

Kosz

  • 3 szt jajka Dodano do
  • 100 g Miód Dodano do
  • 250 g Gładka mąka orkiszowa Dodano do
  • 120 g białego jogurtu Dodano do
  • 1 opakowanie Proszek do pieczenia Dodano do
  • 10 g Olej kokosowy Dodano do
  • 150 ml Mleko Dodano do
  • Szczypta soli Dodano do

2/3 Część kakao (droga)

  • 15 g kakao Dodano do
  • 30 g Nie potrzebujesz czekoladowego białka Dodano do
  • Jeśli chcesz więcej czekoladowego smaku, możesz również użyć rozpuszczonej czekolady Dodano do

1/3 Część kokosowa (droga)

  • 15 g Wiórki kokosowe Dodano do
  • 20 g Mąki kokosowej Dodano do
  • 15 g Białko nie jest potrzebne Dodano do
  • trochę Tekst Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Forma do babki smarujemy (ja użyłam oleju kokosowego w sprayu) i posypujemy (ja użyłam mąki orkiszowej i kokosowej).

2. Krok

Ubijemy białka ze szczyptą soli. Żółtka wymieszamy z miodem, dodajemy roztopiony olej kokosowy, mleko i jogurt i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszujemy ubite białka.

3. Krok

Podzielmy ciasto na 2/3 oraz 1/3. Do pierwszej (większej) części dodajemy składniki na czekoladową i do drugiej na kokosową część. Do formy wlewamy połowę ciasta czekoladowego, na to wlewamy część kokosową i na koniec resztę czekoladową. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy