REKLAMA
Babka kokos-kakao

Babka kokos-kakao

Babka do kawy lub herbaty. Smaczne popołudnie z deserem. Kombinacja kokosu i czekolady nigdy się nie nudzi.

REKLAMA

Składniki

porcje
15

Kosz

  • 3 szt jajka Dodano do
  • 100 g Miód Dodano do
  • 250 g Gładka mąka orkiszowa Dodano do
  • 120 g białego jogurtu Dodano do
  • 1 opakowanie Proszek do pieczenia Dodano do
  • 10 g Olej kokosowy Dodano do
  • 150 ml Mleko Dodano do
  • Szczypta soli Dodano do

2/3 Część kakao (droga)

  • 15 g kakao Dodano do
  • 30 g Nie potrzebujesz czekoladowego białka Dodano do
  • Jeśli chcesz więcej czekoladowego smaku, możesz również użyć rozpuszczonej czekolady Dodano do

1/3 Część kokosowa (droga)

  • 15 g Wiórki kokosowe Dodano do
  • 20 g Mąki kokosowej Dodano do
  • 15 g Białko nie jest potrzebne Dodano do
  • trochę Tekst Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Forma do babki smarujemy (ja użyłam oleju kokosowego w sprayu) i posypujemy (ja użyłam mąki orkiszowej i kokosowej).

2. Krok

Ubijemy białka ze szczyptą soli. Żółtka wymieszamy z miodem, dodajemy roztopiony olej kokosowy, mleko i jogurt i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszujemy ubite białka.

3. Krok

Podzielmy ciasto na 2/3 oraz 1/3. Do pierwszej (większej) części dodajemy składniki na czekoladową i do drugiej na kokosową część. Do formy wlewamy połowę ciasta czekoladowego, na to wlewamy część kokosową i na koniec resztę czekoladową. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy