REKLAMA
Babka kokos-kakao
Babka do kawy lub herbaty. Smaczne popołudnie z deserem. Kombinacja kokosu i czekolady nigdy się nie nudzi.
REKLAMA
Składniki
porcje
15
Kosz
- 3 szt jajka
- 100 g Miód
- 250 g Gładka mąka orkiszowa
- 120 g białego jogurtu
- 1 opakowanie Proszek do pieczenia
- 10 g Olej kokosowy
- 150 ml Mleko
- Szczypta soli
2/3 Część kakao (droga)
- 15 g kakao
- 30 g Nie potrzebujesz czekoladowego białka
- Jeśli chcesz więcej czekoladowego smaku, możesz również użyć rozpuszczonej czekolady
1/3 Część kokosowa (droga)
- 15 g Wiórki kokosowe
- 20 g Mąki kokosowej
- 15 g Białko nie jest potrzebne
- trochę Tekst
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Forma do babki smarujemy (ja użyłam oleju kokosowego w sprayu) i posypujemy (ja użyłam mąki orkiszowej i kokosowej).
2. Krok
Ubijemy białka ze szczyptą soli. Żółtka wymieszamy z miodem, dodajemy roztopiony olej kokosowy, mleko i jogurt i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszujemy ubite białka.
3. Krok
Podzielmy ciasto na 2/3 oraz 1/3. Do pierwszej (większej) części dodajemy składniki na czekoladową i do drugiej na kokosową część. Do formy wlewamy połowę ciasta czekoladowego, na to wlewamy część kokosową i na koniec resztę czekoladową. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.