REKLAMA

Źródło: FB: Najlepsze przepisy z filmami i nie tylko

Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa to popularne ciasto, które znajdziecie na wielu rodzimych stołach podczas świąt wielkanocnych. Nasza wersja tego deseru zawiera dodatek rodzynek, które dodadzą ciastu słodyczy i odrębnego charakteru.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Ciasto

  • 12 kg mąki Dodano do
  • 50 g świeżych drożdży Dodano do
  • 50 g cukru Dodano do
  • 200 ml Mleka Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 3 Sztuka jajka Dodano do
  • 1 szczypta soli Dodano do

Dodatki

  • 150 g rodzynek Dodano do
  • 1 sztuka cytryna (skórka starta) Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstaw na 15 minut, aby zaczęły pracować.

2. Krok

Mąkę przesiej do dużej misy, dodaj sól, zaczyn drożdżowy, roztopione masło i jajka. Wymieszaj wszystko dokładnie.

3. Krok

Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski, wyłóż je na stolnicę i zagniataj około 15 minut. Następnie dodaj rodzynki i startą skórkę z cytryny.

4. Krok

Wyłożone ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

5. Krok

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je do formy i piecz w preheated 180°C oven for 35-40 minutes.

6. Krok

Po upieczeniu, zostaw babkę w formie na 10 minut, a następnie wyłóż na kratkę do ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy