REKLAMA

Źródło: Pexels

Babka cytrynowa

Do najpopularniejszych deserów goszczących na Wielkanocnych stołach należy babka cytrynowa. Jej konsystencja powinna być wilgotna, o wyczuwalnym smaku i aromacie cytrusów

REKLAMA
TOP desery - Połączenie smaków, którym nie można się oprzeć! Wybór najpopularniejszych

Przepis można znaleźć w tym artykule

TOP desery - Połączenie smaków, którym nie można się oprzeć! Wybór najpopularniejszych

Składniki

porcje
12

Babka cytrynowa

  • 250 g mąki Dodano do
  • 250 g cukier kryształ Dodano do
  • 250 g masła lub margaryny Dodano do
  • 4 duże jajka lub mniejszych Dodano do
  • 1 duża cytryna Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 12 sok z cytryny Dodano do

Lukier

  • 100 g cukru pudru Dodano do
  • 12 sok z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z miękkim masłem i cukrem.

2. Krok

Sparzyć cytrynę i zetrzeć jej skórkę - dodać do masy z żółtek.

3. Krok

Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze odrobinką soli i delikatnie dodać do masy z żółtek.

4. Krok

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.

5. Krok

Przygotować foremkę na babkę lub keksówkę, wysmarować masłem i delikatnie wysypać bułką tartą lub mąką. Ciasto przełożyć łyżką do foremki.

6. Krok

Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce

7. Krok

Wyjąć z foremki i polać lukrem - ważne, aby babka była jeszcze ciepła.

8. Krok

Opcjonalnie można udekorować cienkimi plasterkami cytryny.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2152 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Szybkie posiłki

2025 przepisy

Ciasta

378 przepisy