REKLAMA
Babka bananowa
Szybki i soczysty bananowy babka gotowy szybko i pysznie. Nadaje się na śniadanie lub drugie śniadanie. Ciasto można użyć do formy na babka lub do formy na bochenek.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
Składniki
- 1 filiżanka zmiękczone masło
- 3 kubki mąka samozbrylająca
- 2 kawałek jajko
- 1 filiżanka Biały cukier
- 1 filiżanka cukier brązowy
- 1⁄2 łyżki Sól
- 2 łyżki Soda oczyszczona
- 2 łyżki esencja waniliowa
- do smaku Cynamon
- 3 Duże banany (zmiażdżone na papkę)
Polewa z białej czekolady
- 200 ml Zawinięty
- 2 garści biała czekolada
- 4 łyżka stołowa cukier puder
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
35 min.
1. Krok
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy mikserem w dużej misce.
2. Krok
Stopniowo dodajemy suche i mokre składniki. Na koniec dodajemy również mus z bananów.
3. Krok
Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180°C przez pół godziny. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia
4. Krok
Sos zrobimy ze śmietany, którą podgrzewamy w garnku, dodajemy białą czekoladę i cukier i pozwalamy im się rozpuścić.
5. Krok
Możemy również przygotować karmelowy sos, zależy to od naszego smaku. Schłodzoną babkę polewamy sosem i posypujemy na przykład orzechami. Smacznego