REKLAMA

Źródło: papkin by Getty Images

"Arroz con Pollo" (kurczak z ryżem) - tradycyjne danie kuchni latynoamerykańskiej.

Arroz con Pollo to hiszpański przepis, który przygotowywałam wiele razy i jest jednym z ulubionych dań mojej rodziny. Z pewnością to pyszna mieszanka kurczaka, przypraw i soczystego ryżu naprawdę robi różnicę. Każda porcja to podróż do Ameryki Łacińskiej. Tak więc, jeśli jesteś gotowy, aby zanurzyć się w kuchni andaluzyjskiej, zaczynajmy!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 udka z kurczaka Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 Tablespoon oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 pokrojony w kostkę cebula Dodano do
  • 3 posiekany ząbek czosnku Dodano do
  • 1 mały Czerwona papryka, pokrojona w kostkę Dodano do
  • 400 g Ryż Dodano do
  • 1 Tablespoon przecier pomidorowy Dodano do
  • 1 łyżeczka Papryka w proszku Dodano do
  • 1 łyżeczka kminek Dodano do
  • 750 ml rosół z kurczaka Dodano do
  • 100 g groszek Dodano do
  • Pęczek kolendry Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Aby przygotować przepis na "Arroz con pollo", najpierw dopraw udka kurczaka solą i pieprzem.

2. Krok

Rozgrzej olej na dużej patelni i usmaż udka kurczaka, aż staną się złociste i chrupiące. To przyrumienienie jest ważne, aby nadać udkom głęboki smak, więc nie próbuj pomijać tego kroku.

3. Krok

Wyjąć kurczaka z patelni i odstawić na bok. Na tej samej patelni dodać cebulę, czosnek i paprykę i smażyć do miękkości.

4. Krok

Dodaj ryż na patelnię i mieszaj, aż dobrze wymiesza się z warzywami. W tym momencie zaczyna się rozwijać pyszny smak.

5. Krok

Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę i kminek i mieszaj, aż ryż będzie równomiernie pokryty. Przyprawy te są kluczowe dla tego dania, więc nie wstydź się ich dodawać.

6. Krok

Dodaj wywar z kurczaka i mieszaj, aż wszystko będzie dobrze wymieszane.

7. Krok

Umieść udka kurczaka na wierzchu ryżu, zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Nawiasem mówiąc, ważne jest, aby nie mieszać zbyt często, aby nie rozgotować ryżu.

8. Krok

Teraz dodaj groszek i gotuj przez kolejne 5-10 minut, aż płyn zostanie wchłonięty.

9. Krok

Przed podaniem posypać "Arroz con pollo" świeżą kolendrą.

10. Krok

Ten przepis pozwoli Ci zanurzyć się w bogatej i zróżnicowanej kuchni Ameryki Łacińskiej. To prosty, ale pyszny przysmak. Buen provecho!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy