Źródło: papkin by Getty Images
"Arroz con Pollo" (kurczak z ryżem) - tradycyjne danie kuchni latynoamerykańskiej.
Arroz con Pollo to hiszpański przepis, który przygotowywałam wiele razy i jest jednym z ulubionych dań mojej rodziny. Z pewnością to pyszna mieszanka kurczaka, przypraw i soczystego ryżu naprawdę robi różnicę. Każda porcja to podróż do Ameryki Łacińskiej. Tak więc, jeśli jesteś gotowy, aby zanurzyć się w kuchni andaluzyjskiej, zaczynajmy!
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 2 Tablespoon oliwa z oliwek
- 1 pokrojony w kostkę cebula
- 3 posiekany ząbek czosnku
- 1 mały Czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 400 g Ryż
- 1 Tablespoon przecier pomidorowy
- 1 łyżeczka Papryka w proszku
- 1 łyżeczka kminek
- 750 ml rosół z kurczaka
- 100 g groszek
- Pęczek kolendry
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować przepis na "Arroz con pollo", najpierw dopraw udka kurczaka solą i pieprzem.
Rozgrzej olej na dużej patelni i usmaż udka kurczaka, aż staną się złociste i chrupiące. To przyrumienienie jest ważne, aby nadać udkom głęboki smak, więc nie próbuj pomijać tego kroku.
Wyjąć kurczaka z patelni i odstawić na bok. Na tej samej patelni dodać cebulę, czosnek i paprykę i smażyć do miękkości.
Dodaj ryż na patelnię i mieszaj, aż dobrze wymiesza się z warzywami. W tym momencie zaczyna się rozwijać pyszny smak.
Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę i kminek i mieszaj, aż ryż będzie równomiernie pokryty. Przyprawy te są kluczowe dla tego dania, więc nie wstydź się ich dodawać.
Dodaj wywar z kurczaka i mieszaj, aż wszystko będzie dobrze wymieszane.
Umieść udka kurczaka na wierzchu ryżu, zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Nawiasem mówiąc, ważne jest, aby nie mieszać zbyt często, aby nie rozgotować ryżu.
Teraz dodaj groszek i gotuj przez kolejne 5-10 minut, aż płyn zostanie wchłonięty.
Przed podaniem posypać "Arroz con pollo" świeżą kolendrą.
Ten przepis pozwoli Ci zanurzyć się w bogatej i zróżnicowanej kuchni Ameryki Łacińskiej. To prosty, ale pyszny przysmak. Buen provecho!