REKLAMA

Źródło: papkin by Getty Images

"Arroz con Pollo" (kurczak z ryżem) - tradycyjne danie kuchni latynoamerykańskiej.

Arroz con Pollo to hiszpański przepis, który przygotowywałam wiele razy i jest jednym z ulubionych dań mojej rodziny. Z pewnością to pyszna mieszanka kurczaka, przypraw i soczystego ryżu naprawdę robi różnicę. Każda porcja to podróż do Ameryki Łacińskiej. Tak więc, jeśli jesteś gotowy, aby zanurzyć się w kuchni andaluzyjskiej, zaczynajmy!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 udka z kurczaka Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 Tablespoon oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 pokrojony w kostkę cebula Dodano do
  • 3 posiekany ząbek czosnku Dodano do
  • 1 mały Czerwona papryka, pokrojona w kostkę Dodano do
  • 400 g Ryż Dodano do
  • 1 Tablespoon przecier pomidorowy Dodano do
  • 1 łyżeczka Papryka w proszku Dodano do
  • 1 łyżeczka kminek Dodano do
  • 750 ml rosół z kurczaka Dodano do
  • 100 g groszek Dodano do
  • Pęczek kolendry Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Aby przygotować przepis na "Arroz con pollo", najpierw dopraw udka kurczaka solą i pieprzem.

2. Krok

Rozgrzej olej na dużej patelni i usmaż udka kurczaka, aż staną się złociste i chrupiące. To przyrumienienie jest ważne, aby nadać udkom głęboki smak, więc nie próbuj pomijać tego kroku.

3. Krok

Wyjąć kurczaka z patelni i odstawić na bok. Na tej samej patelni dodać cebulę, czosnek i paprykę i smażyć do miękkości.

4. Krok

Dodaj ryż na patelnię i mieszaj, aż dobrze wymiesza się z warzywami. W tym momencie zaczyna się rozwijać pyszny smak.

5. Krok

Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę i kminek i mieszaj, aż ryż będzie równomiernie pokryty. Przyprawy te są kluczowe dla tego dania, więc nie wstydź się ich dodawać.

6. Krok

Dodaj wywar z kurczaka i mieszaj, aż wszystko będzie dobrze wymieszane.

7. Krok

Umieść udka kurczaka na wierzchu ryżu, zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Nawiasem mówiąc, ważne jest, aby nie mieszać zbyt często, aby nie rozgotować ryżu.

8. Krok

Teraz dodaj groszek i gotuj przez kolejne 5-10 minut, aż płyn zostanie wchłonięty.

9. Krok

Przed podaniem posypać "Arroz con pollo" świeżą kolendrą.

10. Krok

Ten przepis pozwoli Ci zanurzyć się w bogatej i zróżnicowanej kuchni Ameryki Łacińskiej. To prosty, ale pyszny przysmak. Buen provecho!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy