Źródło: Pixabay
Amerykańskie Mac'n'Cheese
Mac n cheese to tradycyjne amerykańskie danie. Klasyczne makaronowe połączenie to gładki, kremowy sos serowy z łagodnym, ale wyrazistym smakiem i miękkie, ale nie rozgotowane makaronowe muszle są po prostu niedoścignione.
Składniki
- 250 g makaronu (np. kolanka)
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masla
- sól i pieprz do smaku
- Bułka tarta do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
W międzyczasie, w małym garnku, rozpuść masło. Dodaj mąkę i gotuj, cały czas mieszając, przez około 2 minuty.
Stopniowo wlewaj mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos stanie się aksamitny i gładki.
Dodaj ser do sosu i gotuj, mieszając, aż ser się rozpuści i sos będzie gładki. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj ugotowany makaron do sosu i delikatnie wymieszaj, dopóki makaron nie będzie równomiernie pokryty sosem.
Przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp bułką tartą.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10-15 minut, aż bułka tarta będzie złota.
Podawaj gorące.