REKLAMA

Źródło: Pixabay

Amerykańskie Mac'n'Cheese

Mac n cheese to tradycyjne amerykańskie danie. Klasyczne makaronowe połączenie to gładki, kremowy sos serowy z łagodnym, ale wyrazistym smakiem i miękkie, ale nie rozgotowane makaronowe muszle są po prostu niedoścignione.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 250 g makaronu (np. kolanka) Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • Bułka tarta do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw.

2. Krok

W międzyczasie, w małym garnku, rozpuść masło. Dodaj mąkę i gotuj, cały czas mieszając, przez około 2 minuty.

3. Krok

Stopniowo wlewaj mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos stanie się aksamitny i gładki.

4. Krok

Dodaj ser do sosu i gotuj, mieszając, aż ser się rozpuści i sos będzie gładki. Dopraw solą i pieprzem.

5. Krok

Dodaj ugotowany makaron do sosu i delikatnie wymieszaj, dopóki makaron nie będzie równomiernie pokryty sosem.

6. Krok

Przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp bułką tartą.

7. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10-15 minut, aż bułka tarta będzie złota.

8. Krok

Podawaj gorące.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy