Amerykański deser - Cobbler
Cobbler to jedno z najpopularniejszych dań kuchni amerykańskiej. To pyszny deser, którego podstawą są owoce, zwłaszcza jagody, jabłka, gruszki lub brzoskwinie. Wierzch deseru jest ciemny i chrupiący, a w środku kryje się cudownie słodki i aromatyczny nadzienie.
Składniki
- 5 szklanek dowolnych owoców (np. jabłka, jeżyny maliny brzoskwinie)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szkło cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 szkło mąki pszennej
- 11⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Owoce umyj, pokrój (jeśli są duże) i umieść w dużej misce. Dodaj sok z cytryny, 1/2 szklanki cukru, mąki ziemniaczanej, cynamon i sól - wymieszaj wszystko do połączenia składników.
Owoce przełóż do żaroodpornego naczynia. W drugiej misce wymieszaj mąkę pszenną z resztą cukru, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Dolej mleko, dodaj roztopione masło i jajko, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Masę wylej na owoce, staraj się równo rozprowadzić. Włóż do piekarnika i piecz około 1 godziny, do momentu aż wierzch deseru zacznie się rumienić.
Przed podaniem deseru można go posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną lub lodami.