REKLAMA

Amerykański deser - Cobbler

Cobbler to jedno z najpopularniejszych dań kuchni amerykańskiej. To pyszny deser, którego podstawą są owoce, zwłaszcza jagody, jabłka, gruszki lub brzoskwinie. Wierzch deseru jest ciemny i chrupiący, a w środku kryje się cudownie słodki i aromatyczny nadzienie.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 5 szklanek dowolnych owoców (np. jabłka, jeżyny maliny brzoskwinie) Dodano do
  • 2 łyżki soku z cytryny Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 12 łyżeczki cynamonu Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 szkło mąki pszennej Dodano do
  • 112 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 4 łyżki roztopionego masła Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Owoce umyj, pokrój (jeśli są duże) i umieść w dużej misce. Dodaj sok z cytryny, 1/2 szklanki cukru, mąki ziemniaczanej, cynamon i sól - wymieszaj wszystko do połączenia składników.

2. Krok

Owoce przełóż do żaroodpornego naczynia. W drugiej misce wymieszaj mąkę pszenną z resztą cukru, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Dolej mleko, dodaj roztopione masło i jajko, mieszając do uzyskania jednolitej masy.

3. Krok

Masę wylej na owoce, staraj się równo rozprowadzić. Włóż do piekarnika i piecz około 1 godziny, do momentu aż wierzch deseru zacznie się rumienić.

4. Krok

Przed podaniem deseru można go posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną lub lodami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy