REKLAMA

Amerykański deser - Cobbler

Cobbler to jedno z najpopularniejszych dań kuchni amerykańskiej. To pyszny deser, którego podstawą są owoce, zwłaszcza jagody, jabłka, gruszki lub brzoskwinie. Wierzch deseru jest ciemny i chrupiący, a w środku kryje się cudownie słodki i aromatyczny nadzienie.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 5 szklanek dowolnych owoców (np. jabłka, jeżyny maliny brzoskwinie) Dodano do
  • 2 łyżki soku z cytryny Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 12 łyżeczki cynamonu Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 szkło mąki pszennej Dodano do
  • 112 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 4 łyżki roztopionego masła Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Owoce umyj, pokrój (jeśli są duże) i umieść w dużej misce. Dodaj sok z cytryny, 1/2 szklanki cukru, mąki ziemniaczanej, cynamon i sól - wymieszaj wszystko do połączenia składników.

2. Krok

Owoce przełóż do żaroodpornego naczynia. W drugiej misce wymieszaj mąkę pszenną z resztą cukru, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Dolej mleko, dodaj roztopione masło i jajko, mieszając do uzyskania jednolitej masy.

3. Krok

Masę wylej na owoce, staraj się równo rozprowadzić. Włóż do piekarnika i piecz około 1 godziny, do momentu aż wierzch deseru zacznie się rumienić.

4. Krok

Przed podaniem deseru można go posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną lub lodami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy