:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/9dAgVKwPucpCkWNKV5TR/00329f9952d41b4bc790fa26eb70b6.jpeg)
Alpejski knedle Germknödel z sosem waniliowym
Składniki
Surowce
- 250 g mąka półgruboziarnista
- 42 g świeże drożdże
- 100 ml mleko
- 25 g Miód
- 25 g masło
- 2 g sól
- 1 szt jajko
- 15 g skórka cytrynowa
- 120 g Liny
- 1 szt strąk wanilii
- 4 szt żółtko
- 500 ml bita śmietana
- 80 g cukier
Do zraszania
- 150 g mak mielony
- cukier Mąka
- miętowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Z drożdży, ciepłego mleka, miodu i trochę mąki przygotowujemy zaczyn. zostawiamy na około 10 minut, aż zadziała.
Roztopić masło, jajka, zakwas i masło ubić widelcem i wlać do mieszanki mącznej, dodać startą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym gładkie ciasto, które nie przykleja się do miski. Oprószyć mąką i pozostawić w przykrytej misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około godziny.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na 4 części. Na każdą z nich kładziemy 1–2 łyżki dżemu (możemy zagęścić bułką tartą lub twarogiem, migdałami jeśli są zbyt rzadkie) wszystko dobrze zamykamy. Pozostawiamy na wałku jeszcze 15 minut do wyrośnięcia. Naczynie do gotowania na parze lekko smarujemy masłem, aby knedle się do niego nie przyklejały. Gotujemy na parze 15 – 18 minut. Uważaj, knedle przy gotowaniu bardzo rosną, w naczyniu do gotowania na parze trzeba wokół nich zostawić dużo miejsca.
W międzyczasie przygotowujemy sos waniliowy (Crème Anglaise). Do rondelka wlewamy śmietanę. Ziarno wanilii przekrawamy wzdłuż i czubkiem noża wydrążamy miąższ do śmietany. Powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 minuty.
Na razie żółtka ubijamy trzepaczką z cukrem do delikatnej piany. Zalewamy je ciągłym ubijaniem chochelką gorącej śmietany, a potem jeszcze jedną chochelką. Tę żółtkową mieszaninę, cały czas mieszając, wlewamy z powrotem do rondelka do reszty śmietany, wracamy na kuchenkę. Cały czas ubijamy trzepaczką i podgrzewamy, aż krem zgęstnieje. Nie przegotowujemy, raczej po prostu zostawiamy na ciepło, aby się gotował. Jeśli masz kuchenny termometr, możesz go użyć - krem powinien osiągnąć temperaturę około 80 stopni C.
Mielony mak mieszamy z cukrem waniliowym.
Podajemy kluski polane waniliowym sosem i posypane makiem.