REKLAMA
Alpejski knedle Germknödel z sosem waniliowym

Alpejski knedle Germknödel z sosem waniliowym

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Surowce

  • 250 g mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 42 g świeże drożdże Dodano do
  • 100 ml mleko Dodano do
  • 25 g Miód Dodano do
  • 25 g masło Dodano do
  • 2 g sól Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 15 g skórka cytrynowa Dodano do
  • 120 g Liny Dodano do
  • 1 szt strąk wanilii Dodano do
  • 4 szt żółtko Dodano do
  • 500 ml bita śmietana Dodano do
  • 80 g cukier Dodano do

Do zraszania

  • 150 g mak mielony Dodano do
  • cukier Mąka Dodano do
  • miętowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Z drożdży, ciepłego mleka, miodu i trochę mąki przygotowujemy zaczyn. zostawiamy na około 10 minut, aż zadziała.

2. Krok

Roztopić masło, jajka, zakwas i masło ubić widelcem i wlać do mieszanki mącznej, dodać startą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym gładkie ciasto, które nie przykleja się do miski. Oprószyć mąką i pozostawić w przykrytej misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około godziny.

3. Krok

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na 4 części. Na każdą z nich kładziemy 1–2 łyżki dżemu (możemy zagęścić bułką tartą lub twarogiem, migdałami jeśli są zbyt rzadkie) wszystko dobrze zamykamy. Pozostawiamy na wałku jeszcze 15 minut do wyrośnięcia. Naczynie do gotowania na parze lekko smarujemy masłem, aby knedle się do niego nie przyklejały. Gotujemy na parze 15 – 18 minut. Uważaj, knedle przy gotowaniu bardzo rosną, w naczyniu do gotowania na parze trzeba wokół nich zostawić dużo miejsca.

4. Krok

W międzyczasie przygotowujemy sos waniliowy (Crème Anglaise). Do rondelka wlewamy śmietanę. Ziarno wanilii przekrawamy wzdłuż i czubkiem noża wydrążamy miąższ do śmietany. Powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 minuty.

5. Krok

Na razie żółtka ubijamy trzepaczką z cukrem do delikatnej piany. Zalewamy je ciągłym ubijaniem chochelką gorącej śmietany, a potem jeszcze jedną chochelką. Tę żółtkową mieszaninę, cały czas mieszając, wlewamy z powrotem do rondelka do reszty śmietany, wracamy na kuchenkę. Cały czas ubijamy trzepaczką i podgrzewamy, aż krem zgęstnieje. Nie przegotowujemy, raczej po prostu zostawiamy na ciepło, aby się gotował. Jeśli masz kuchenny termometr, możesz go użyć - krem powinien osiągnąć temperaturę około 80 stopni C.

6. Krok

Mielony mak mieszamy z cukrem waniliowym.

7. Krok

Podajemy kluski polane waniliowym sosem i posypane makiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy