Źródło: Pixabay
Ajwar
Ajvar to pasta z papryczek chili, którą można również przygotować samodzielnie w domu. Do domowej pasty ajvar możemy dodać więcej lub mniej chilli.
Składniki
- 550 g czerwona papryka
- 6 cebula
- 2 Papryczki chili
- 2 łyżka stołowa Przecier pomidorowy
- 4 łyżka stołowa ocet jabłkowy
- 4 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Oczyść paprykę, przekrój na pół i usuń nasiona oraz wewnętrzne segmenty. Umieść paprykę skórką do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Oczyść cebulę, pokrój w plastry i umieść na blasze do pieczenia razem z papryką.
Piecz warzywa w rozgrzanym piekarniku na górnej półce w temperaturze 200°C (górne i dolne grzanie) przez około 20 minut, aż papryka się zarumieni.
Wyjąć warzywa z piekarnika, posolić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.
Drobno posiekaj papryczkę chili. Podsmaż warzywa z papryczką chilli, oliwą z oliwek i przecierem pomidorowym na patelni i dopraw octem jabłkowym.
Na koniec zmiksuj ajvar blenderem ręcznym i dopraw solą. Wlać ajvar do słoików.