REKLAMA

Źródło: Pixabay

Ajwar

Ajvar to pasta z papryczek chili, którą można również przygotować samodzielnie w domu. Do domowej pasty ajvar możemy dodać więcej lub mniej chilli.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 550 g czerwona papryka Dodano do
  • 6 cebula Dodano do
  • 2 Papryczki chili Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Przecier pomidorowy Dodano do
  • 4 łyżka stołowa ocet jabłkowy Dodano do
  • 4 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Oczyść paprykę, przekrój na pół i usuń nasiona oraz wewnętrzne segmenty. Umieść paprykę skórką do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Krok

Oczyść cebulę, pokrój w plastry i umieść na blasze do pieczenia razem z papryką.

3. Krok

Piecz warzywa w rozgrzanym piekarniku na górnej półce w temperaturze 200°C (górne i dolne grzanie) przez około 20 minut, aż papryka się zarumieni.

4. Krok

Wyjąć warzywa z piekarnika, posolić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.

5. Krok

Drobno posiekaj papryczkę chili. Podsmaż warzywa z papryczką chilli, oliwą z oliwek i przecierem pomidorowym na patelni i dopraw octem jabłkowym.

6. Krok

Na koniec zmiksuj ajvar blenderem ręcznym i dopraw solą. Wlać ajvar do słoików.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy