REKLAMA

Źródło: Pixabay

Ajwar

Ajvar to pasta z papryczek chili, którą można również przygotować samodzielnie w domu. Do domowej pasty ajvar możemy dodać więcej lub mniej chilli.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 550 g czerwona papryka Dodano do
  • 6 cebula Dodano do
  • 2 Papryczki chili Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Przecier pomidorowy Dodano do
  • 4 łyżka stołowa ocet jabłkowy Dodano do
  • 4 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Oczyść paprykę, przekrój na pół i usuń nasiona oraz wewnętrzne segmenty. Umieść paprykę skórką do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Krok

Oczyść cebulę, pokrój w plastry i umieść na blasze do pieczenia razem z papryką.

3. Krok

Piecz warzywa w rozgrzanym piekarniku na górnej półce w temperaturze 200°C (górne i dolne grzanie) przez około 20 minut, aż papryka się zarumieni.

4. Krok

Wyjąć warzywa z piekarnika, posolić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.

5. Krok

Drobno posiekaj papryczkę chili. Podsmaż warzywa z papryczką chilli, oliwą z oliwek i przecierem pomidorowym na patelni i dopraw octem jabłkowym.

6. Krok

Na koniec zmiksuj ajvar blenderem ręcznym i dopraw solą. Wlać ajvar do słoików.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy