REKLAMA
Źródło: Mykola Lunov from Canva
Zupa z soczewicy ze śmietaną
Słodka i kremowa zupa z soczewicy, idealna na lunch.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 200 g Czerwona soczewica
- 4 kawałek marchew
- 2 goździki Czosnek
- 1 kawałek The Onion
- 200 ml Krem do gotowania
- olej
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Opłucz soczewicę i umieść ją w rondlu z odrobiną oleju i smaż przez około 5 minut. Ta metoda sprawia, że soczewica jest bardziej miękka i ma intensywniejszy smak.
2. Krok
Dodaj posiekaną cebulę i ząbki czosnku, które wcześniej obraliśmy i posiekaliśmy. Smażyć, aż cebula stanie się złotobrązowa.
3. Krok
Dodaj pokrojoną marchewkę i zalej wodą tak, aby wszystkie składniki były przykryte. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około godzinę.
4. Krok
Następnie dodaj śmietanę i zmiksuj wszystko blenderem zanurzeniowym do uzyskania gładkiej konsystencji. Na tym etapie warto doprawić zupę solą i pieprzem.