Źródło: Pixabay : kalhh
Zupa z mięsa mielonego "Chilli Con Carne"
Obfita i pikantna zupa, idealna na przytulny posiłek w chłodne dni. Ta zupa to klasyk w mojej rodzinie. Z przepisu wychodzi jej bardzo dużo - przygotuj się więc na pyszne resztki lub dania z zamrażarki, jest pełna warzyw i przypraw, dzięki czemu możesz cieszyć się wszystkimi smakami kuchni meksykańskiej.
Składniki
- 500 g mięso mielone
- 2 Puszki czerwona fasola
- 1 Czy Posiekane pomidory
- 1 cebula
- 1 Papryki
- 2 posiekany ząbek czosnku
- 2 Łyżka przecier pomidorowy
- 2 łyżeczka kminek
- 1 łyżeczka Papryka w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- 1 Łyżka oliwa z oliwek
- 1 l Rosół
- 1 chili (opcjonalnie, dla dodatkowego smaku)
- Do dekoracji: tarty ser, kwaśna śmietana, posiekana kolendra
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Aby przygotować chilli con carne, najpierw posiekaj cebulę, paprykę i czosnek. Uważam, że mniejsze kawałki są tutaj lepsze, ponieważ wsiąkają w zupę i uwalniają smak.
Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni. Następnie dodać mięso mielone i zrumienić. Nie spiesz się, poświęć trochę czasu na prawidłowe zrumienienie mięsa, nada mu to wspaniały smak.
Teraz dodaj cebulę, paprykę, czosnek i opcjonalnie posiekane chili. Smaż przez kilka minut, aż wszystko będzie miękkie.
Teraz dodaj przyprawy (kminek, paprykę, oregano, sól i pieprz), przecier pomidorowy i posiekane pomidory. Wszystko dobrze wymieszać i krótko dusić.
Teraz opłucz fasolę i dodaj do patelni razem z bulionem. Podgrzej wszystko i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Na koniec spróbować chilli con carne i w razie potrzeby doprawić. Następnie podawać w miseczkach, udekorowane startym serem, kwaśną śmietaną i posiekaną kolendrą.