REKLAMA

Źródło: Banepx from Getty Images

Zupa z karpia

Polevka z karpia to klasyczne danie kuchni czeskiej. Głęboki smak karpia z nutą przypraw i warzyw sprawia, że jest to niezapomniane danie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kawałek karp Dodano do
  • 1 kawałek The Onion Dodano do
  • 1 kawałek marchewki Dodano do
  • 1 kawałek Pietruszka Dodano do
  • 14 Seler Dodano do
  • 1 łyżeczka Mielona czerwona papryka Dodano do
  • 3 kawałek Nowe ziemniaki Dodano do
  • 2 Goździki Czosnek Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • Kilka liści laurowych Dodano do
  • Goździki Dodano do
  • Zioła (pietruszka, pokrzywa) Dodano do
  • 1 Łyżki Masło Dodano do
  • mąka samozbrylająca Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Najpierw oczyść karpia i ugotuj go w wodzie razem z warzywami (marchew, pietruszka, seler) i przyprawami (liść laurowy, goździki).

2. Krok

Po ugotowaniu karpia wyjąć go, oczyścić z ości i skóry i dodać mięso z powrotem do bulionu. Dodać obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki i gotować do miękkości.

3. Krok

W międzyczasie przygotować zasmażkę do zagęszczenia polewy. Podsmaż drobno posiekaną cebulę na maśle, dodaj zmiażdżony czosnek i oprósz mąką. Stopniowo mieszaj ten wywar z bulionem, uważając, aby nie zagęścić zupy.

4. Krok

Przed podaniem doprawić glazurę solą i pieprzem, mieloną papryką, dodać drobno posiekane zioła i dusić przez około minutę. Można podawać z chlebem lub samodzielnie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy