Źródło: Banepx from Getty Images
Zupa z karpia
Polevka z karpia to klasyczne danie kuchni czeskiej. Głęboki smak karpia z nutą przypraw i warzyw sprawia, że jest to niezapomniane danie.
Składniki
- 1 kawałek karp
- 1 kawałek The Onion
- 1 kawałek marchewki
- 1 kawałek Pietruszka
- 1⁄4 Seler
- 1 łyżeczka Mielona czerwona papryka
- 3 kawałek Nowe ziemniaki
- 2 Goździki Czosnek
- sól, pieprz
- Kilka liści laurowych
- Goździki
- Zioła (pietruszka, pokrzywa)
- 1 Łyżki Masło
- mąka samozbrylająca
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw oczyść karpia i ugotuj go w wodzie razem z warzywami (marchew, pietruszka, seler) i przyprawami (liść laurowy, goździki).
Po ugotowaniu karpia wyjąć go, oczyścić z ości i skóry i dodać mięso z powrotem do bulionu. Dodać obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki i gotować do miękkości.
W międzyczasie przygotować zasmażkę do zagęszczenia polewy. Podsmaż drobno posiekaną cebulę na maśle, dodaj zmiażdżony czosnek i oprósz mąką. Stopniowo mieszaj ten wywar z bulionem, uważając, aby nie zagęścić zupy.
Przed podaniem doprawić glazurę solą i pieprzem, mieloną papryką, dodać drobno posiekane zioła i dusić przez około minutę. Można podawać z chlebem lub samodzielnie.