REKLAMA

Źródło: Banepx from Getty Images

Zupa z karpia

Polevka z karpia to klasyczne danie kuchni czeskiej. Głęboki smak karpia z nutą przypraw i warzyw sprawia, że jest to niezapomniane danie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kawałek karp Dodano do
  • 1 kawałek The Onion Dodano do
  • 1 kawałek marchewki Dodano do
  • 1 kawałek Pietruszka Dodano do
  • 14 Seler Dodano do
  • 1 łyżeczka Mielona czerwona papryka Dodano do
  • 3 kawałek Nowe ziemniaki Dodano do
  • 2 Goździki Czosnek Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • Kilka liści laurowych Dodano do
  • Goździki Dodano do
  • Zioła (pietruszka, pokrzywa) Dodano do
  • 1 Łyżki Masło Dodano do
  • mąka samozbrylająca Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Najpierw oczyść karpia i ugotuj go w wodzie razem z warzywami (marchew, pietruszka, seler) i przyprawami (liść laurowy, goździki).

2. Krok

Po ugotowaniu karpia wyjąć go, oczyścić z ości i skóry i dodać mięso z powrotem do bulionu. Dodać obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki i gotować do miękkości.

3. Krok

W międzyczasie przygotować zasmażkę do zagęszczenia polewy. Podsmaż drobno posiekaną cebulę na maśle, dodaj zmiażdżony czosnek i oprósz mąką. Stopniowo mieszaj ten wywar z bulionem, uważając, aby nie zagęścić zupy.

4. Krok

Przed podaniem doprawić glazurę solą i pieprzem, mieloną papryką, dodać drobno posiekane zioła i dusić przez około minutę. Można podawać z chlebem lub samodzielnie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy