Źródło: zeleno from Getty Images
Zupa z białego kalafiora
Przepis na naszą regularnie gotowaną białą zupę kalafiorową ze śmietaną.
Składniki
- 1 szt kalafior
- 1 szt The Onion
- 2 goździki Czosnek
- 3 łyżki Masło
- 1 Łyżka Zwykła mąka
- 750 ml Bulion
- 100 ml Krem do gotowania
- sól, pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznijmy od przygotowania kalafiora. Dzielę go na różyczki i płuczę w zimnej wodzie.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Następnie podsmażam cebulę w garnku z masłem na złoty kolor. Dodaję czosnek i smażę przez kolejną minutę.
Dodaję kalafiora do garnka i mieszam do zrumienienia ze wszystkich stron. Następnie dodaję mąkę, mieszam i podgrzewam na średnim ogniu.
Stopniowo dodaję bulion do garnka i mieszam. Gotuję zupę na średnim ogniu przez 20-25 minut, aż kalafior będzie całkowicie miękki.
Kiedy kalafior jest miękki, zdejmuję garnek z ognia i odstawiam na chwilę do ostygnięcia. Następnie miksuję zupę w blenderze na gładką masę.
Pod koniec dodaję więcej śmietany do zupy kalafiorowej, mieszam i gotuję na wolnym ogniu przez chwilę, aby wszystkie smaki ładnie się połączyły.
Nie zapomnij doprawić zupy kalafiorowej solą i pieprzem.