REKLAMA

Źródło: zeleno from Getty Images

Zupa z białego kalafiora

Przepis na naszą regularnie gotowaną białą zupę kalafiorową ze śmietaną.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 szt kalafior Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • 3 łyżki Masło Dodano do
  • 1 Łyżka Zwykła mąka Dodano do
  • 750 ml Bulion Dodano do
  • 100 ml Krem do gotowania Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Zacznijmy od przygotowania kalafiora. Dzielę go na różyczki i płuczę w zimnej wodzie.

2. Krok

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Następnie podsmażam cebulę w garnku z masłem na złoty kolor. Dodaję czosnek i smażę przez kolejną minutę.

3. Krok

Dodaję kalafiora do garnka i mieszam do zrumienienia ze wszystkich stron. Następnie dodaję mąkę, mieszam i podgrzewam na średnim ogniu.

4. Krok

Stopniowo dodaję bulion do garnka i mieszam. Gotuję zupę na średnim ogniu przez 20-25 minut, aż kalafior będzie całkowicie miękki.

5. Krok

Kiedy kalafior jest miękki, zdejmuję garnek z ognia i odstawiam na chwilę do ostygnięcia. Następnie miksuję zupę w blenderze na gładką masę.

6. Krok

Pod koniec dodaję więcej śmietany do zupy kalafiorowej, mieszam i gotuję na wolnym ogniu przez chwilę, aby wszystkie smaki ładnie się połączyły.

7. Krok

Nie zapomnij doprawić zupy kalafiorowej solą i pieprzem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy