REKLAMA

Źródło: FB: Obiad na każdą okazję

Zupa rybna z karpia

jego dodatkiem to przysmak, który sprawia, że ten wyjątkowy wieczór staje się jeszcze bardziej wyrazisty w smaku. Przepis ten jest tradycyjny, przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Sama przygotowuję go co roku, czerpiąc radość z satysfakcji moich najbliższych.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 ks karpia albo cały mały karp Dodano do
  • 1 ks Bulion warzywny Knorr Dodano do
  • 4 ks kromki chleba bez skórki Dodano do
  • 60 g drobno posiekana marchew Dodano do
  • 60 g drobno posiekany selerň Dodano do
  • 250 ml śmietana kremówka Dodano do
  • 2 łyżki Kasza manna Dodano do
  • 2 łyżki Mąka Dodano do
  • szczypta pieprz czarny mielony Dodano do
  • 1 ks żółtko Dodano do
  • 4 łyżki masło Dodano do
  • 1 Łyżka Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Umytą głowę karpia oraz pozostałe części włóż do garnka i zalej 2 litrami wody.

2. Krok

Dodaj kostki Knorr i gotuj na średnim ogniu przez 45 minut.

3. Krok

Przecedź bulion przez sito do innego garnka.

4. Krok

Wyjmij ugotowaną głowę i przełóż kawałki mięsa do osobnego garnka.

5. Krok

Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć na nim seler i marchewkę. Przełożyć do garnka z mięsem i głową.

6. Krok

Na tej samej patelni rozpuść kolejną łyżkę masła i dodaj kaszę mannę. 7. Podsmażać przez chwilę, dodać mąkę, resztę masła i smażyć przez chwilę na średnim ogniu.

7. Krok

Dodać śmietanę i żółtko, dokładnie wymieszać.

8. Krok

Dodać trochę wywaru rybnego i mieszać, nadal na małym ogniu, aż zgęstnieje.

9. Krok

Wlać do garnka z rybą i warzywami, dodać resztę bulionu i podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy