Źródło: FB: Obiad na każdą okazję
Zupa rybna z karpia
jego dodatkiem to przysmak, który sprawia, że ten wyjątkowy wieczór staje się jeszcze bardziej wyrazisty w smaku. Przepis ten jest tradycyjny, przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Sama przygotowuję go co roku, czerpiąc radość z satysfakcji moich najbliższych.
Składniki
- 1 ks karpia albo cały mały karp
- 1 ks Bulion warzywny Knorr
- 4 ks kromki chleba bez skórki
- 60 g drobno posiekana marchew
- 60 g drobno posiekany selerň
- 250 ml śmietana kremówka
- 2 łyżki Kasza manna
- 2 łyżki Mąka
- szczypta pieprz czarny mielony
- 1 ks żółtko
- 4 łyżki masło
- 1 Łyżka Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Umytą głowę karpia oraz pozostałe części włóż do garnka i zalej 2 litrami wody.
Dodaj kostki Knorr i gotuj na średnim ogniu przez 45 minut.
Przecedź bulion przez sito do innego garnka.
Wyjmij ugotowaną głowę i przełóż kawałki mięsa do osobnego garnka.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć na nim seler i marchewkę. Przełożyć do garnka z mięsem i głową.
Na tej samej patelni rozpuść kolejną łyżkę masła i dodaj kaszę mannę. 7. Podsmażać przez chwilę, dodać mąkę, resztę masła i smażyć przez chwilę na średnim ogniu.
Dodać śmietanę i żółtko, dokładnie wymieszać.
Dodać trochę wywaru rybnego i mieszać, nadal na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Wlać do garnka z rybą i warzywami, dodać resztę bulionu i podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia.