REKLAMA
Źródło: Boarding1Now from Getty Images
Zupa pomidorowa z świeżych pomidorów
Smaczna i orzeźwiająca zupa pomidorowa przygotowana z świeżych pomidorów. Ta zupa jest pełna witamin i jest idealna na letnie obiady.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Zupa
- 1 kg świeże pomidory
- 1 szt The Onion
- 2 szt ząbek czosnku
- 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 500 ml Rosół warzywny
- 1 szt liść laurowy
- 1 łyżeczka suszona bazylia
- 1⁄2 łyżeczka Sól
- 1⁄2 łyżeczka pieprz czarny mielony
Podanie
- 4 szt Liście świeżej bazylii
- 4 łyżka stołowa krem do gotowania
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Najpierw przygotowujemy wszystkie składniki. Pomidory płuczemy i kroimy na ćwiartki, cebulę i czosnek obieramy i kroimy drobno.
2. Krok
Na patelni rozgrzejmy oliwę z oliwek, dodaj czosnek i cebulę, dobrze wymieszaj i smaż, aż cebula stanie się szklista.
3. Krok
Następnie dodajemy pomidory, rosół warzywny, liść laurowy, suszoną bazylię, sól i pieprz. Mieszaj, obniż temperaturę i gotuj przez około 20 minut.
4. Krok
Gdy pomidory są miękkie, usuń liść laurowy i zmiksuj zupę.
5. Krok
Podziel zupę do misek, dodaj na wierzch łyżkę śmietany i świeżą bazylię.