Źródło: Pixabay
Zupa minestrone
Minestrone to klasyczna włoska zupa, która jest pożywna, sycąca i pełna warzyw. Wytrawna i syta, stanowi idealne danie na każdą porę roku – zimą można ją podawać gorącą, latem – lekko ostudzoną. Dobra dla wegetarian, pasuje do wielu diet i zwyczajnie dobra dla zdrowia!
Składniki
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki średniej wielkości
- 1 cukinia
- 2 Łodygi selera naciowego
- 1 średnia The Onion
- 800 g pomidorów w puszce
- 100 g makaronu (najlepiej małe włoskie typu tubetti lub ditalini)
- 400 g czerwonej fasoli z puszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylia
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 l bulionu warzywnego
- Świeże listki bazylii do dekoracji
- Parmezan do posypania (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek (ok. 3 min).
Dodaj pokrojone w kostkę marchewki, seler naciowy i ziemniaki. Smaż przez ok. 5 minut.
Dodaj do garnka pomidory wraz z sokiem, fasolę, oregano i bazylię. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zalej wszystko bulionem i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie (ok. 20 min).
Dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i gotuj jeszcze 10 minut.
W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, a potem dodaj go do garnka.
Na koniec dorzuć do zupy świeże listki bazylii.
Podawaj zupę na gorąco, posypaną startym parmezanem.