REKLAMA

Źródło: Pixabay

Zupa minestrone

Minestrone to klasyczna włoska zupa, która jest pożywna, sycąca i pełna warzyw. Wytrawna i syta, stanowi idealne danie na każdą porę roku – zimą można ją podawać gorącą, latem – lekko ostudzoną. Dobra dla wegetarian, pasuje do wielu diet i zwyczajnie dobra dla zdrowia!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 marchewki Dodano do
  • 2 ziemniaki średniej wielkości Dodano do
  • 1 cukinia Dodano do
  • 2 Łodygi selera naciowego Dodano do
  • 1 średnia The Onion Dodano do
  • 800 g pomidorów w puszce Dodano do
  • 100 g makaronu (najlepiej małe włoskie typu tubetti lub ditalini) Dodano do
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonego oregano Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonego bazylia Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 l bulionu warzywnego Dodano do
  • Świeże listki bazylii do dekoracji Dodano do
  • Parmezan do posypania (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek (ok. 3 min).

2. Krok

Dodaj pokrojone w kostkę marchewki, seler naciowy i ziemniaki. Smaż przez ok. 5 minut.

3. Krok

Dodaj do garnka pomidory wraz z sokiem, fasolę, oregano i bazylię. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Krok

Zalej wszystko bulionem i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie (ok. 20 min).

5. Krok

Dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i gotuj jeszcze 10 minut.

6. Krok

W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, a potem dodaj go do garnka.

7. Krok

Na koniec dorzuć do zupy świeże listki bazylii.

8. Krok

Podawaj zupę na gorąco, posypaną startym parmezanem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy