REKLAMA
Źródło: Pexels
Zupa meksykańska
Gęsta i pożywna zupa pełna zdrowych składników. Doskonale sprawdzi się na obiad.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 2 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 szklanka ugotowanego i rozdrobnionego kurczaka lub wołowiny
- 1⁄2 szklanki czerwonej fasoli
- 1⁄2 szklanki kukurydzy
- 1⁄2 szklanki posiekanej cebuli
- 1⁄2 szklanki posiekanej papryki
- 1⁄4 szklanki posiekanej kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu chili
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- Posiekana kolendra
- Awokado
- kwaśna śmietana lub ser cheddar do dekoracji opcjonalnie
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę, paprykę i czosnek. Smażyć, aż warzywa zmiękną.
2. Krok
Dodać koncentrat pomidorowy, sos chili, cukier, sól i pieprz do warzyw i smażyć przez kilka minut.
3. Krok
Dodać bulion, kurczaka lub wołowinę, fasolę, kukurydzę i kolendrę do patelni.
4. Krok
Gotować na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa i mięso są miękkie.
5. Krok
Podawać z posiekaną kolendrą, kawałkami awokado, kwaśną śmietaną lub startym serem cheddar na wierzch (opcjonalnie).