Źródło: wmaster890 from Getty Images
Zupa krem z selera i brokuła
Proste, ale smaczne i pożywne zupa, idealne na zimne zimowe dni lub lekki lunch w dowolnym czasie. Seler i brokuły nie tylko świetnie do siebie pasują, ale są też zdrowe. Jest zaskakująco łatwa do przygotowania i na pewno stanie się ulubionym daniem wszystkich.
Składniki
- 1 db średniej wielkości seler
- 1 Głowa brokuły
- 1 gerezd czosnek
- 1 db cebula
- 2 Łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 11⁄2 l Warzywny bulion
- 200 ml Ciężka śmietana
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Umyjmy kalafior i brokuła, a następnie pokrójmy na małe kawałki. Drobniej pokrojoną cebulę i czosnek.
W dużym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Dusimy je, dopóki cebula nie stanie się szklista.
Następnie dodajemy pokrojonego selera i brokuła, a następnie zalewamy je bulionem warzywnym. Gotujemy około 20-25 minut, do momentu aż seler i brokuł nie zmiękną.
Gdy warzywa już zmiękną, zdejmij garnek z ognia. Zblenduj zupę za pomocą blendera, a następnie dodaj śmietankę i sól, pieprz według smaku.
Przełożyć garnek z powrotem na ogień i gotować jeszcze przez 5 minut, następnie zdjąć z ognia. Pozostaw na 5-10 minut, aby smaki się połączyły.
Podajemy gorąco, z świeżym, chrupiącym bagietką lub tostem. Smacznego!