Źródło: chandlervid85 via Freepik
Zupa krem z Papryki
Wegański krem z papryki to jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych dań, które można przygotować w bardzo krótkim czasie. Jest doskonałym uzupełnieniem diety dla każdego, kto ceni zdrowe, naturalne produkty. Ten krem sprawdzi się jako przystawka, danie główne, czy dodatek do chleba czy grilla.
Składniki
- 3 czerwone Papryki
- 1 biała The Onion
- 1 l bulionu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 Łyżka startego parmezanu (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Papryki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kładziemy na blasze skórą do góry i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut, do momentu aż skórka nie zacznie pękać.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy cebulę i czosnek do momentu aż będą szklane.
Upieczone papryki wkładamy do garnka, dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut.
Zupę blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z grzankami lub posypane startym parmezanem.