Źródło: ildipapp from Canva
Zupa grochowa z suszonego grochu
Przepis na delikatną kremową zupę grochową z suszonego żółtego groszku.
Składniki
- 500 g Suszony groszek
- 1 kawałek The Onion
- 3 goździki Czosnek
- 2 kawałek Marchewki
- 1 kawałek Pietruszka
- 100 g Boczek wędzony
- 11⁄2 l wody
- sól
- Czarny pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Umieść groch w dużym rondlu, zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Namoczony groch gotuje się szybciej i jest łatwiejszy do strawienia.
Następnego dnia odlej wodę i opłucz groszek. Włóż go z powrotem do garnka, zalej 1,5 l wody i zacznij gotować.
W międzyczasie podsmaż posiekaną cebulę na patelni, a następnie dodaj drobno posiekany czosnek i boczek. Smażyć przez chwilę.
Dodaj tę mieszankę do garnka z groszkiem. Dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę.
Gotować na średnim ogniu przez około 1 godzinę, aż groszek całkowicie zmięknie. W razie potrzeby dodać wodę.
Jeśli chcemy uzyskać gładką zupę, możemy ją w tym momencie zmiksować blenderem zanurzeniowym.
Dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez chwilę, aby połączyć smaki.