REKLAMA
Źródło: Ewgenija_s from Canva
Zupa dyniowa Hokkaido
Kremowa zupa z dyni Hokkaido to klasyczny przepis na jesienną zupę, pełną wyrazistego smaku i pięknego pomarańczowego koloru. To idealne rozgrzewające danie na chłodne jesienne dni.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 szt Mała dynia Hokkaido
- 1 szt duża cebula
- 2 Goździki Czosnek
- 1 Łyżki Oliwa z oliwek
- 1 Łyżka Sole
- 1⁄2 łyżki Pieprz mielony
- 1 Łyżka Mielony cynamon
- 1⁄2 łyżki Mielona gałka muszkatołowa
- 1 l Bulion warzywny
- 200 ml Kremy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Dynię umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek.
2. Krok
Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać czosnek i smażyć przez kolejne kilka minut.
3. Krok
Dodaj dynię i wszystkie przyprawy na patelnię, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut pod przykryciem.
4. Krok
Dodaj bulion warzywny, wymieszaj i gotuj przez kolejne 20 minut, aż dynia całkowicie zmięknie.
5. Krok
Następnie zmiksuj wszystko na gładką zupę i dodaj śmietanę.