Ziemniaki pieczone w woreczku
Ziemniaki pieczone w woreczku to doskonały dodatek do każdego mięsistego dania głównego. Ten prosty, ale smakowity przepis na ziemniaki bogate w składniki odżywcze jest zarówno pyszny jak i łatwy do przygotowania. Dodaj ulubione przyprawy, a zyskasz smak, który zadowoli każdego!
Składniki
- 8 Średni ziemniaków,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- 1⁄2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- folia aluminiowa.
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w grubą kostkę, nie obierając ze skórki.
Wkładamy pokrojone ziemniaki do miski, dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz, czosnek granulowany i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły ziemniaki.
Ziemniaki układamy na kawałku folii aluminiowej i zawiązujemy górę, tworząc woreczek.
Woreczek z ziemniakami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut, lub aż ziemniaki będą miękkie.
Po upieczeniu ostrożnie otwieramy torebkę (uważaj na gorące powietrze!), sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie. Jeśli są gotowe, torebkę z ziemniakami podajemy bezpośrednio na stół.