REKLAMA

Ziemniaki pieczone w woreczku

Ziemniaki pieczone w woreczku to doskonały dodatek do każdego mięsistego dania głównego. Ten prosty, ale smakowity przepis na ziemniaki bogate w składniki odżywcze jest zarówno pyszny jak i łatwy do przygotowania. Dodaj ulubione przyprawy, a zyskasz smak, który zadowoli każdego!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 8 Średni ziemniaków, Dodano do
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, Dodano do
  • 1 łyżeczka soli, Dodano do
  • 12 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, Dodano do
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich, Dodano do
  • folia aluminiowa. Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

2. Krok

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w grubą kostkę, nie obierając ze skórki.

3. Krok

Wkładamy pokrojone ziemniaki do miski, dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz, czosnek granulowany i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły ziemniaki.

4. Krok

Ziemniaki układamy na kawałku folii aluminiowej i zawiązujemy górę, tworząc woreczek.

5. Krok

Woreczek z ziemniakami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut, lub aż ziemniaki będą miękkie.

6. Krok

Po upieczeniu ostrożnie otwieramy torebkę (uważaj na gorące powietrze!), sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie. Jeśli są gotowe, torebkę z ziemniakami podajemy bezpośrednio na stół.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy