REKLAMA

Ziemniaki pieczone w woreczku

Ziemniaki pieczone w woreczku to doskonały dodatek do każdego mięsistego dania głównego. Ten prosty, ale smakowity przepis na ziemniaki bogate w składniki odżywcze jest zarówno pyszny jak i łatwy do przygotowania. Dodaj ulubione przyprawy, a zyskasz smak, który zadowoli każdego!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 8 Średni ziemniaków, Dodano do
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, Dodano do
  • 1 łyżeczka soli, Dodano do
  • 12 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, Dodano do
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich, Dodano do
  • folia aluminiowa. Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

2. Krok

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w grubą kostkę, nie obierając ze skórki.

3. Krok

Wkładamy pokrojone ziemniaki do miski, dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz, czosnek granulowany i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły ziemniaki.

4. Krok

Ziemniaki układamy na kawałku folii aluminiowej i zawiązujemy górę, tworząc woreczek.

5. Krok

Woreczek z ziemniakami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut, lub aż ziemniaki będą miękkie.

6. Krok

Po upieczeniu ostrożnie otwieramy torebkę (uważaj na gorące powietrze!), sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie. Jeśli są gotowe, torebkę z ziemniakami podajemy bezpośrednio na stół.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy