Źródło: johannawnuk via Getty Images
Ziemniaki gotowane w mundurkach z domowym masłem ziołowym
Proste, zdrowe i smaczne danie, które świetnie nadaje się jako dodatek lub główne danie. Domowe masło ziołowe nadaje ziemniakom szczególny aromat.
Składniki
Gotowane ziemniaki
- 800 g ziemniaki
- 2 łyżeczka sól
Masło ziołowe
- 200 g masło
- 2 Łyżka Siekanie świeżych ziół (pietruszka, szczypiorek, koper)
- 1 Szczypta sól
- 1 Szczypta pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Aby przygotować przepis na ziemniaki gotowane w mundurkach z masłem ziołowym, najpierw umyj ziemniaki, włóż je do garnka, zalej wodą i dodaj sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki będą gotowe.
2. W międzyczasie rozpuść masło w małym garnku. Dodaj posiekane zioła, sól i pieprz, a następnie dobrze wymieszaj.
3. Odcedź ugotowane ziemniaki i pozwól im na chwilę ostygnąć. Następnie obierz skórkę i przekrój ziemniaki na pół.
4. Układamy gotowane ziemniaki na talerzu do podawania i obficie polewamy masłem ziołowym. Podawaj natychmiast.