REKLAMA

Źródło: margouillatphotos from Getty Images

Zapiekany makaron z pieczarkami

Zapiekany makaron z pieczarkami i śmietaną jest idealny na rodzinny obiad lub kolację. Połączenie kremowego sosu, chrupiącej powierzchni i aromatycznych gronostajów podkreśla smak pieczonych grzybów i makaronu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Grzyb Dodano do
  • 350 g Makaron (penne lub fusilli) Dodano do
  • 2 The Onion Dodano do
  • 3 Goździki Czosnek Dodano do
  • 200 g Krem do gotowania Dodano do
  • 200 g Tarty ser (gałka muszkatołowa lub gouda) Dodano do
  • 2 Łyżki posiekana natka pietruszki Dodano do
  • 1 Gronostaj Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój grzyby, cebulę i czosnek w cienkie plasterki.

2. Krok

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Dodaj grzyby, cebulę i czosnek. Smażyć, aż grzyby będą złociste, a cebula szklista. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Krok

W międzyczasie ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i dodać na patelnię z grzybami.

4. Krok

Dodaj śmietanę i połowę sera na patelnię. Dobrze wymieszać, aby pokryć makaron sosem.

5. Krok

Wlać mieszankę makaronu do naczynia do zapiekania. Posypać resztą sera i posiekanymi gronostajami.

6. Krok

Piec w piekarniku przez około 20 minut lub do momentu, gdy ser będzie złotobrązowy i bąbelkowy na wierzchu.

7. Krok

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy