Źródło: margouillatphotos from Getty Images
Zapiekany makaron z pieczarkami
Zapiekany makaron z pieczarkami i śmietaną jest idealny na rodzinny obiad lub kolację. Połączenie kremowego sosu, chrupiącej powierzchni i aromatycznych gronostajów podkreśla smak pieczonych grzybów i makaronu.
Składniki
- 500 g Grzyb
- 350 g Makaron (penne lub fusilli)
- 2 The Onion
- 3 Goździki Czosnek
- 200 g Krem do gotowania
- 200 g Tarty ser (gałka muszkatołowa lub gouda)
- 2 Łyżki posiekana natka pietruszki
- 1 Gronostaj
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój grzyby, cebulę i czosnek w cienkie plasterki.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Dodaj grzyby, cebulę i czosnek. Smażyć, aż grzyby będą złociste, a cebula szklista. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W międzyczasie ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i dodać na patelnię z grzybami.
Dodaj śmietanę i połowę sera na patelnię. Dobrze wymieszać, aby pokryć makaron sosem.
Wlać mieszankę makaronu do naczynia do zapiekania. Posypać resztą sera i posiekanymi gronostajami.
Piec w piekarniku przez około 20 minut lub do momentu, gdy ser będzie złotobrązowy i bąbelkowy na wierzchu.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!