REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na przekąski

Zapiekanka Ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana jest jednym z ulubionych dań mojej rodziny. Ta wersja zapiekanki ziemniaczanej to idealne połączenie chrupiącej skórki, miękkich ziemniaków oraz pysznego sosu śmietanowo-czosnkowego.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 1 ks duża marchewka Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • 3 zęby czosnku Dodano do
  • 200 ml śmietany Dodano do
  • 100 g startego sera żółtego Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm, a marchewkę startuj na tarce o dużych oczkach.

2. Krok

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli, dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Gotuj przez około 10 minut, a następnie odcedź.

3. Krok

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Podsmaż na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, aż cebula stanie się szklista.

4. Krok

W misce wymieszaj śmietanę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, sól, pieprz.

5. Krok

W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwę ziemniaków i marchewki, a następnie polej mieszanką śmietany z cebulą i czosnkiem. Powtarzaj warstwy, aż skończą Ci się składniki. Na wierzchu posyp startym serem.

6. Krok

Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsiusza przez około 45 minut, aż zapiekanka ziemniaczana będzie złocista.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy