REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na przekąski

Zapiekanka Ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana jest jednym z ulubionych dań mojej rodziny. Ta wersja zapiekanki ziemniaczanej to idealne połączenie chrupiącej skórki, miękkich ziemniaków oraz pysznego sosu śmietanowo-czosnkowego.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 1 ks duża marchewka Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • 3 zęby czosnku Dodano do
  • 200 ml śmietany Dodano do
  • 100 g startego sera żółtego Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm, a marchewkę startuj na tarce o dużych oczkach.

2. Krok

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli, dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Gotuj przez około 10 minut, a następnie odcedź.

3. Krok

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Podsmaż na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, aż cebula stanie się szklista.

4. Krok

W misce wymieszaj śmietanę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, sól, pieprz.

5. Krok

W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwę ziemniaków i marchewki, a następnie polej mieszanką śmietany z cebulą i czosnkiem. Powtarzaj warstwy, aż skończą Ci się składniki. Na wierzchu posyp startym serem.

6. Krok

Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsiusza przez około 45 minut, aż zapiekanka ziemniaczana będzie złocista.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy