REKLAMA

Źródło: Pixabay

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to danie pochodzące z regionalnej kuchni. Ta sycąca potrawa jest idealna na rodzinny obiad lub kolację. Ziemniaki, mięso mielone, śmietana i ser tworzą doskonałe połączenie smaków.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego) Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 150 ml śmietany Dodano do
  • 200 g tartej mozzarelli Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • świeża natka pietruszki do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut.

2. Krok

W międzyczasie w głębokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, a następnie smażymy do zeszklenia.

3. Krok

Do patelni dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

4. Krok

Doprowadzamy do wrzenia śmietankę w małym garnku, a następnie dodajemy do niej ser. Mieszamy, aż się rozpuści.

5. Krok

Ziemniaki odcedzamy, a następnie układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Na wierzch wykładamy mięso mielone, a całość zalewamy sosem serowym.

6. Krok

Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 30 minut, aż się zarumieni.

7. Krok

Przed podaniem zapiekanek posypujemy świeżą natką pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy