REKLAMA

Źródło: Pixabay

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to danie pochodzące z regionalnej kuchni. Ta sycąca potrawa jest idealna na rodzinny obiad lub kolację. Ziemniaki, mięso mielone, śmietana i ser tworzą doskonałe połączenie smaków.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego) Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 150 ml śmietany Dodano do
  • 200 g tartej mozzarelli Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • świeża natka pietruszki do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut.

2. Krok

W międzyczasie w głębokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, a następnie smażymy do zeszklenia.

3. Krok

Do patelni dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

4. Krok

Doprowadzamy do wrzenia śmietankę w małym garnku, a następnie dodajemy do niej ser. Mieszamy, aż się rozpuści.

5. Krok

Ziemniaki odcedzamy, a następnie układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Na wierzch wykładamy mięso mielone, a całość zalewamy sosem serowym.

6. Krok

Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 30 minut, aż się zarumieni.

7. Krok

Przed podaniem zapiekanek posypujemy świeżą natką pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy