Źródło: Pixabay
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to danie pochodzące z regionalnej kuchni. Ta sycąca potrawa jest idealna na rodzinny obiad lub kolację. Ziemniaki, mięso mielone, śmietana i ser tworzą doskonałe połączenie smaków.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
- 1 The Onion
- 150 ml śmietany
- 200 g tartej mozzarelli
- 2 łyżki masla
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut.
W międzyczasie w głębokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, a następnie smażymy do zeszklenia.
Do patelni dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Doprowadzamy do wrzenia śmietankę w małym garnku, a następnie dodajemy do niej ser. Mieszamy, aż się rozpuści.
Ziemniaki odcedzamy, a następnie układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Na wierzch wykładamy mięso mielone, a całość zalewamy sosem serowym.
Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 30 minut, aż się zarumieni.
Przed podaniem zapiekanek posypujemy świeżą natką pietruszki.