:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Hs1TjSaOJOTvKTuqqFph/251ccbedbb2a27e9e2b4ea74fb5508.jpeg)
Źródło: zia_shusha from Getty Images
Zapiekane mięso mielone z puree ziemniaczanym
Zapiekane mięso mielone z puree ziemniaczanym to pyszna i mięsna przekąska, którą pokochasz. Jest idealna na kolację dla całej rodziny.
Składniki
Mięso mielone
- 500 g mięso mielone
- 1 kawałek duże jajko
- 1 kawałek The Onion
- 2 goździki czosnek
- 1 łyżeczka sól
- 1⁄2 łyżeczka pieprz czarny mielony
Kasza ziemniaczana
- 1 kg ziemniaki
- 1⁄2 kawałek The Onion
- 1⁄2 łyżeczka sól
- 50 g masło
- 100 ml Mięsny rosół
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W misce wymieszaj mielone mięso, ubite jajka, startą cebulę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz razem, aż powstanie jednolita masa.
Rozłóż mieszankę na prostokątnym naczyniu do pieczenia i piecz w pregrzewanym piekarniku przez 20 minut.
Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Następnie zgniatamy ziemniaki na puree, dodajemy masło i drobno posiekaną cebulę.
Rozsmaruj ziemniaczane puree na pieczeni w naczyniu do pieczenia i piecz wszystko razem przez kolejne 20 minut. Podczas pieczenia możemy dodać odrobinę bulionu mięsnego na wierzch, aby uzyskać lepszy efekt.
Gotowe jedzenie pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia przed podaniem.