REKLAMA

Źródło: izhairguns from Getty Images

Wytrawna tarta z kurczakiem i serem

Wytrawna tarta z kurczakiem i serem to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Przepyszne połączenie chrupiącego ciasta, delikatnego kurczaka i rozpływającego się w ustach sera to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowanie tej tarty jest także proste i niezbyt czasochłonne, dzięki czemu można ją zrobić nawet w pośpiechu.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Ciasto

  • 200 g mąki Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 1 szkło wody Dodano do
  • 1 szczypta soli Dodano do

Nadzienie

  • 200 g filet z kurczaka Dodano do
  • 200 g Será Dodano do
  • 1 sztuka cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 2 łyżki oliwy czy rzepakowego oleju Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Przygotowanie ciasta: Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i masło pokrojone na małe kawałki. Wszystko dokładnie zagnieć. Następnie powoli dodawać wodę i dalej zagniatać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

2. Krok

Przygotowanie nadzienia: Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojonego kurczaka, cebulę i czosnek. Smażyć, aż kurczak będzie dobrze zrumieniony. Na końcu dodać pokrojony na drobne kawałki ser i dobrze wymieszać.

3. Krok

Złożenie i pieczenie tarty: Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Następnie równomiernie rozłożyć na nim nadzienie. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30 minut, aż ciasto będzie chrupiące i złote. Wyjąć tartę z piekarnika i odstawić na chwilę do wystudzenia przed krojeniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy