Źródło: izhairguns from Getty Images
Wytrawna tarta z kurczakiem i serem
Wytrawna tarta z kurczakiem i serem to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Przepyszne połączenie chrupiącego ciasta, delikatnego kurczaka i rozpływającego się w ustach sera to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowanie tej tarty jest także proste i niezbyt czasochłonne, dzięki czemu można ją zrobić nawet w pośpiechu.
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki
- 100 g masla
- 1 szkło wody
- 1 szczypta soli
Nadzienie
- 200 g filet z kurczaka
- 200 g Será
- 1 sztuka cebula
- 2 zęby czosnku
- 2 łyżki oliwy czy rzepakowego oleju
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotowanie ciasta: Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i masło pokrojone na małe kawałki. Wszystko dokładnie zagnieć. Następnie powoli dodawać wodę i dalej zagniatać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie nadzienia: Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojonego kurczaka, cebulę i czosnek. Smażyć, aż kurczak będzie dobrze zrumieniony. Na końcu dodać pokrojony na drobne kawałki ser i dobrze wymieszać.
Złożenie i pieczenie tarty: Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Następnie równomiernie rozłożyć na nim nadzienie. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30 minut, aż ciasto będzie chrupiące i złote. Wyjąć tartę z piekarnika i odstawić na chwilę do wystudzenia przed krojeniem.