REKLAMA
Źródło: margouillatphotos from Getty Images
Wołowina na czerwonym winie
Przepis na pyszną wołowinę na czerwonym winie z marchewką.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 700 g Wołowina
- Butelka czerwonego wina
- 2 kawałek marchew
- 2 kawałek The Onion
- 2 goździki Czosnek
- 2 łyżka stołowa Mąka
- Tymianek
- Majeranek
- sól
- Czarny pieprz
- olej
- 1 łyżka stołowa Bulion wołowy (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
150 min.
1. Krok
Pokrój mięso na mniejsze kawałki i posól. Następnie obtoczyć w mące.
2. Krok
Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wyjąć zrumienione mięso na talerz.
3. Krok
Na tej samej patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę i marchewkę, dodać zmiażdżony czosnek.
4. Krok
Gdy warzywa lekko się zrumienią, dodaj mięso z powrotem na patelnię, zalej winem. Wino powinno całkowicie przykryć mięso. Jeśli jest go za mało, można dodać bulion wołowy.
5. Krok
Następnie dodać przyprawy (tymianek, majeranek, sól, pieprz) i powoli dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny.
6. Krok
Tak przygotowaną wołowinę w czerwonym winie można podawać z ryżem lub chlebem.