Źródło: Freepik
Włoskie spaghetti puttanesca
Spaghetti alla Puttanesca to tradycyjne danie kuchni włoskiej, gdzie głównymi składnikami są pomidory, anchois, oliwki, kapary i czosnek. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa \puttana\ co oznacza prostytutkę, podobno dlatego, że danie jest łatwe do przygotowania i można je zrobić w każdej chwili.
Składniki
- 400 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 30 g anchois (opcjonalnie)
- 500 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżeczka kaparów
- sól i pieprz do smaku
- Szczypior do dekoracji
- Ostra papryka (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Ugotuj spaghetti al dente według instrukcji na opakowaniu.
Podczas gdy makaron się gotuje, w dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekany czosnek i anchois (jeśli używasz) i smaż na średnim ogniu, aż anchois się rozpadnie.
Dodaj do rondla pomidory, oliwki i kapary. Dopraw solą i pieprzem, zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
Gdy makaron jest gotowy, odcedź go, a następnie dodaj do sosu. Wymieszaj wszystko razem, aż makaron będzie dobrze pokryty sosem.
Podawaj spaghetti alla puttanesca natychmiast, posypane drobno posiekanym szczypiorem. Jeśli lubisz pikantne jedzenie, możesz dodać też trochę ostrej papryki.