Źródło: dulezidar for iStockPhotos
Włoskie brodo (włoski rosół z kurczaka)
Włoskie brodo to jedna z moich absolutnie ulubionych zup. To pożywne i obfite danie zachwyca całą rodzinę i wnosi kawałek Włoch na nasz stół. Ponieważ bulion jest gotowany przez kilka godzin, może w pełni rozwinąć swoje głębokie, bogate smaki. To naprawdę danie przygotowywane z miłością i oddaniem.
Składniki
- 1 całość Kurczak
- 2 padlinożerca
- 2 łodygi selera
- 1 duży cebula
- 1 Konfederacja Pietruszka
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować włoskie brodo, najpierw dokładnie myjemy kurczaka i umieszczamy go w dużym garnku. Upewniamy się, że garnek jest wystarczająco duży, aby kurczak mógł być całkowicie pokryty wodą.
Z grubsza posiekaj marchew, seler i cebulę i dodaj do garnka wraz z liśćmi laurowymi i małą pęczkiem pietruszki. Wolę pokroić warzywa na większe kawałki, ponieważ zachowują one swoją strukturę przez długi czas gotowania i lepiej uwalniają swój smak.
Napełnij patelnię zimną wodą, aż kurczak będzie całkowicie przykryty. Częstym błędem jest używanie najpierw gorącej wody, ale zimna woda jest niezbędna, aby bulion był klarowny i nie mętny.
Powoli doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu. Podczas gotowania regularnie zbierać pianę, aby uzyskać klarowny bulion.
Gotuj brodo przez około 2,5 do 3 godzin. Powinniśmy regularnie sprawdzać, czy kurczak i warzywa uwolniły wystarczająco dużo smaku. Ja zawsze dodaję sól pod koniec, kiedy mogę ocenić ostateczny smak bulionu.
Gdy wywar z kurczaka będzie gotowy, wyjąć warzywa i kurczaka. Przelej wywar przez drobne sito i podawaj. Kurczaka i warzywa można zjeść osobno lub dodać je z powrotem do wywaru.