REKLAMA

Źródło: Pixabay: EME

Włoski kremowy sos serowy

Nie ma nic lepszego niż serwowanie kremowego, ciepłego włoskiego dipu na przyjęciach lub spotkaniach rodzinnych!

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 1 filiżanka majonez Dodano do
  • 1 filiżanka kwaśna śmietana Dodano do
  • 12 filiżanka parmezan Dodano do
  • 14 filiżanka Posiekana świeża bazylia Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Posiekane świeże oregano Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Czosnek mielony Dodano do
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśnięty sok z cytryny Dodano do
  • 14 łyżeczka Pokruszone płatki czerwonej papryki Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Zacznij od przygotowania ziół. Zawsze pamiętaj, że świeże zioła nadają dipowi niesamowity aromat i smak, w przeciwieństwie do suszonych. Po posiekaniu bazylii i oregano, odłóż je na bok.

2. Krok

W średniej misce połącz śmietanę i majonez. Używając trzepaczki, mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zapewni to piękną kremową bazę dla wszystkich innych smaków.

3. Krok

Teraz dodaj starty parmezan. Kluczem jest zetrzeć własny ser, ponieważ te wstępnie starte są zwykle suche i pozbawione smaku. Zaufaj mi, to jest warte dodatkowego wysiłku!

4. Krok

Następnie wrzuć posiekaną bazylię, oregano i mielony czosnek. Dobrze wymieszaj je z kremową bazą. Świeże zioła nadadzą dipowi świeżości, a czosnek doda mu niezbędnego smaku.

5. Krok

Dodaj sok z cytryny i pokruszone płatki czerwonej papryki. Sok z cytryny rozjaśnia smaki, podczas gdy płatki papryki nadają odrobinę ciepła, aby zrównoważyć kremową konsystencję dipu.

6. Krok

Na koniec spróbuj dipu i w razie potrzeby dopraw go solą i pieprzem. Pamiętaj, że zawsze możesz dodać więcej soli, ale nigdy nie możesz jej odjąć. Doprawiaj więc z rozwagą!

7. Krok

Schłodzić dip w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem, aby smaki się połączyły.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy