Winnice na zimę
To prosty sposób na zachowanie liści winogron na zimowe dni w słoikach. Przygotowanie jest szybkie i naprawdę każdy sobie poradzi.
Składniki
- świeże listy winogron
- woda
- sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Zbieramy tyle liści winogron, ile chcemy zaparzyć w butelkach. Zbieramy tylko młode, miękkie w dotyku liście. Następnie myjemy liście zimną wodą i obcinamy im ogonki.
Weźmiemy 4-5 liści, trochę je złożymy/układamy na mniejsze i kładziemy do słoików do zakręcania. Do jednej butelki zmieści się około 20 x 5 liści. Więc jedna butelka wystarczy na jedno gotowanie, gdy będziesz robić sarmę.
Kiedy mamy pełne butelki, na wierzch każdej butelki dodajemy trochę soli, powiedzmy mniej niż 1/2 KL. Następnie liście zalewamy wrzącą wodą, butelki zamykamy i dokładnie zakręcamy korek. Butelki zwykle przewracam do góry nogami i zostawiam na godzinę. Potem odwracam je z powrotem. Do obserwacji możesz zostawić butelki na 3-4 dni w kuchni na stole, a potem odłożyć je do spiżarni.
Tak przechowuję liście winogron na zimę do przygotowania sarmy. Nie ma tam wiele soli, więc na pewno nie są przesolone, jak w niektórych przepisach. Liście wybierasz przed przygotowaniem z butelki i jeżeli są trochę jeszcze twarde do zawijania, po prostu zalej je na kilka minut wrzącą wodą, aby trochę zmiękły. Smacznego!
Moje kolejne przepisy można znaleźć na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com i na Youtube