REKLAMA
Winnice na zimę

Winnice na zimę

To prosty sposób na zachowanie liści winogron na zimowe dni w słoikach. Przygotowanie jest szybkie i naprawdę każdy sobie poradzi.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • świeże listy winogron Dodano do
  • woda Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Zbieramy tyle liści winogron, ile chcemy zaparzyć w butelkach. Zbieramy tylko młode, miękkie w dotyku liście. Następnie myjemy liście zimną wodą i obcinamy im ogonki.

2. Krok

Weźmiemy 4-5 liści, trochę je złożymy/układamy na mniejsze i kładziemy do słoików do zakręcania. Do jednej butelki zmieści się około 20 x 5 liści. Więc jedna butelka wystarczy na jedno gotowanie, gdy będziesz robić sarmę.

3. Krok

Kiedy mamy pełne butelki, na wierzch każdej butelki dodajemy trochę soli, powiedzmy mniej niż 1/2 KL. Następnie liście zalewamy wrzącą wodą, butelki zamykamy i dokładnie zakręcamy korek. Butelki zwykle przewracam do góry nogami i zostawiam na godzinę. Potem odwracam je z powrotem. Do obserwacji możesz zostawić butelki na 3-4 dni w kuchni na stole, a potem odłożyć je do spiżarni.

Winnice na zimę - etap przygotowania 1
4. Krok

Tak przechowuję liście winogron na zimę do przygotowania sarmy. Nie ma tam wiele soli, więc na pewno nie są przesolone, jak w niektórych przepisach. Liście wybierasz przed przygotowaniem z butelki i jeżeli są trochę jeszcze twarde do zawijania, po prostu zalej je na kilka minut wrzącą wodą, aby trochę zmiękły. Smacznego!

Winnice na zimę - etap przygotowania 1
5. Krok

Moje kolejne przepisy można znaleźć na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com i na Youtube

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

344 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Obiad

2064 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy

Dania mięsne

1067 przepisy

Łosoś

62 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Deser

1454 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy

Ciasta

370 przepisy