REKLAMA

Źródło: FB: Obiad na każdą okazję

Wigilijny kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu to jedno z moich ulubionych świątecznych napojów, którym od lat kuszę swoją rodzinę. Lubię ten przyjemny, domowy aromat suszonych owoców, który wypełnia całe mieszkanie już podczas gotowania.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 250 g suszonych śliwek Dodano do
  • 200 g suszonych jabłek Dodano do
  • 150 g suszonych gruszek Dodano do
  • 100 g suszonych moreli Dodano do
  • 3 ks lizaki cukrowe Dodano do
  • 2 l wody Dodano do
  • 2 laski cynamonu Dodano do
  • 5 goździków Dodano do
  • sok z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Suszone owoce wkładam do dużego garnka. Dodaję laski cynamonu, goździki i lizaki cukrowe. Uważam, że to one dodają kompotowi niepowtarzalnego, świątecznego smaku.

2. Krok

Zalewam owoce 2 litrami wody i gotuję na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Takie długie gotowanie sprawia, że kompot jest słodki i aromatyczny, a owoce stają się miękkie.

3. Krok

Gdy kompot jest już prawie gotowy dodaję sok z cytryny. Zazwyczaj używam soku z jednej cytryny, ale jeżeli kompot jest zbyt słodki, możesz dodać więcej.

4. Krok

Najlepiej smakuje po wystygnięciu. Przed podaniem warto go przecedzić, ale ja zawsze zostawiam owoce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy