Źródło: FB: Obiad na każdą okazję
Wigilijny kompot z suszu
Wigilijny kompot z suszu to jedno z moich ulubionych świątecznych napojów, którym od lat kuszę swoją rodzinę. Lubię ten przyjemny, domowy aromat suszonych owoców, który wypełnia całe mieszkanie już podczas gotowania.
Składniki
- 250 g suszonych śliwek
- 200 g suszonych jabłek
- 150 g suszonych gruszek
- 100 g suszonych moreli
- 3 ks lizaki cukrowe
- 2 l wody
- 2 laski cynamonu
- 5 goździków
- sok z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Suszone owoce wkładam do dużego garnka. Dodaję laski cynamonu, goździki i lizaki cukrowe. Uważam, że to one dodają kompotowi niepowtarzalnego, świątecznego smaku.
Zalewam owoce 2 litrami wody i gotuję na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Takie długie gotowanie sprawia, że kompot jest słodki i aromatyczny, a owoce stają się miękkie.
Gdy kompot jest już prawie gotowy dodaję sok z cytryny. Zazwyczaj używam soku z jednej cytryny, ale jeżeli kompot jest zbyt słodki, możesz dodać więcej.
Najlepiej smakuje po wystygnięciu. Przed podaniem warto go przecedzić, ale ja zawsze zostawiam owoce.