REKLAMA

Źródło: FB: Jedlo je krásne

Wieprzowina z kluską

Przepis na polską wersję wieprzowiny z sosem śmietanowym i kluską.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Mięso i warzywa

  • 600 g wieprzowina Dodano do
  • 2 szt marchewki Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • Kasza Dodano do

Sos

  • 200 ml krem do gotowania Dodano do
  • 1 łyżeczka mąka samozbrylająca Dodano do

Knedle

  • 500 g mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 3 szt jajka Dodano do
  • 270 ml woda Dodano do
  • 1 łyżeczka cukier kryształ Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
  • 2 łyżeczka olej Dodano do
  • 20 g Drożdże Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Mięso pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną marchew, seler i cebulę. Następnie zalej wodą i dusz.

2. Krok

Przygotuj sos z śmietany i mąki. Mąkę podprażasz na patelni, dodajesz do niej śmietanę i gotujesz ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.

3. Krok

Duszone mięso z warzywami polej śmietanowym sosem i dusić jeszcze przez chwilę.

4. Krok

Knedle - w misce mieszamy ciepłą wodę z cukrem, solą, olejem, drożdżami, jajkiem i mąką.

5. Krok

Zagniatamy ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.

6. Krok

Następnie podziel ciasto na 2 części i uformuj z nich kluski.

7. Krok

Pozostawimy go na chwilę do kiszenia i gotujemy na parze przez 20 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy