REKLAMA
Źródło: FB: Jedlo je krásne
Wieprzowina z kluską
Przepis na polską wersję wieprzowiny z sosem śmietanowym i kluską.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Mięso i warzywa
- 600 g wieprzowina
- 2 szt marchewki
- 1 szt The Onion
- Kasza
Sos
- 200 ml krem do gotowania
- 1 łyżeczka mąka samozbrylająca
Knedle
- 500 g mąka półgruboziarnista
- 3 szt jajka
- 270 ml woda
- 1 łyżeczka cukier kryształ
- 1 łyżeczka Sól
- 2 łyżeczka olej
- 20 g Drożdże
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Mięso pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną marchew, seler i cebulę. Następnie zalej wodą i dusz.
2. Krok
Przygotuj sos z śmietany i mąki. Mąkę podprażasz na patelni, dodajesz do niej śmietanę i gotujesz ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
3. Krok
Duszone mięso z warzywami polej śmietanowym sosem i dusić jeszcze przez chwilę.
4. Krok
Knedle - w misce mieszamy ciepłą wodę z cukrem, solą, olejem, drożdżami, jajkiem i mąką.
5. Krok
Zagniatamy ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
6. Krok
Następnie podziel ciasto na 2 części i uformuj z nich kluski.
7. Krok
Pozostawimy go na chwilę do kiszenia i gotujemy na parze przez 20 minut.