REKLAMA
Źródło: DeeNida from Canva
Wieprzowina na pieczarkach ze śmietaną
Wieprzowina na grzybach ze śmietaną to tradycyjne czeskie danie, które wyróżnia się smakiem. Grzyby i śmietana nadają mięsu delikatności i kremowej konsystencji. Przepis ten jest idealny na rodzinny obiad lub kolację.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g Wieprzowina (karkówka lub polędwica)
- 250 g świeże grzyby (orzechy laskowe lub pieczarki)
- 1 The Onion
- 2 Goździki Czosnek
- 200 ml Krem do gotowania
- 1 Łyżki Gładka mąka
- olej
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Pokrój mięso na mniejsze kawałki i dopraw solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni i smażyć mięso z obu stron na złoty kolor.
2. Krok
Drobno posiekaj cebulę i czosnek i dodaj do mięsa. Smażyć, aż cebula zacznie nabierać złotego koloru.
3. Krok
Dodaj pokrojone grzyby i smaż przez kolejne 10 minut, aż grzyby zaczną puszczać soki.
4. Krok
Dodaj mąkę, wymieszaj i smaż przez chwilę.
5. Krok
Dodaj śmietanę i wymieszaj. Gotować przez około 5-10 minut, aż sos zacznie gęstnieć.