Źródło: FB: Varenie je radosť.
Wieprzowina na czosnku
Duszona wieprzowina w czosnku z warzywami, odpowiednia na lunch lub kolację.
Składniki
- 800 g wieprzowina
- 6 goździki Czosnek
- 1 kawałek The Onion
- 3 kawałek marchew
- 1 kawałek pieprz zielony
- 50 ml Oleje
- Sól i mielony czarny pieprz
- Mielona papryka do przyprawienia
- woda
Najnowsze ulotki
Procedura
Wieprzowinę pokroić w mniejszą kostkę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie pokroić warzywa na małe kawałki.
Rozgrzać olej na patelni i dodać posiekaną cebulę. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, aby cebula zmiękła. Dodać całe ząbki czosnku i smażyć jeszcze przez kilka minut.
Dodaj mięso na patelnię. Ważne jest, aby pozwolić mięsu odpocząć przez minutę lub dwie z jednej strony przed mieszaniem, aby mięso nabrało ładnego złotego koloru. Następnie mieszaj co jakiś czas, aby wieprzowina była równomiernie zrumieniona z każdej strony.
Gdy wieprzowina zrumieni się ze wszystkich stron, dodaj resztę warzyw (marchew i paprykę). Wymieszaj mieszankę i dodaj odrobinę wody, soli i pieprzu.
Dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. Kluczem jest gotowanie na wolnym ogniu w niższej temperaturze, aby mięso zmiękło, ale nie wyschło.