REKLAMA

Źródło: Canva

Wielkanocne buraczki z chrzanem

Tradycyjne wielkanocne buraczki z chrzanem. Buraki nadają się do potraw wielkanocnych, ponieważ wspomagają trawienie i są pełne walorów zdrowotnych.

REKLAMA

Składniki

porcje
9

Surowce

  • 16 ks burak Dodano do
  • chrzan Dodano do

Infuzja

  • 500 ml woda Dodano do
  • 12 łyżeczki kminek Dodano do
  • 6 łyżki sok z cytryny Dodano do
  • 4 łyżki cukier kryształ Dodano do
  • 2 łyżki sól Dodano do
  • cały czarny pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Buraki gotować przez około 45 minut, w zależności od ich wielkości.

2. Krok

Przygotuj wywar gotując wodę i dodając do niej sól, kminek, cukier i czarny pieprz. Tak przygotowaną zalewę gotować przez 10 minut.

3. Krok

Ugotowane buraki obrać i grubo zetrzeć na tarce. Dodać zalewę i sok z cytryny.

4. Krok

Na koniec doprawić buraki startym chrzanem. Należy jednak dodać go tylko odrobinę, ponieważ jest dość aromatyczny.

5. Krok

Wielkanocne buraki i chrzan pozostawić w lodówce, aby smaki się połączyły.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1110 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Kolacja

2013 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Bez pieczenia

184 przepisy

Słowacki

110 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy