REKLAMA
Źródło: Canva
Wielkanocne buraczki z chrzanem
Tradycyjne wielkanocne buraczki z chrzanem. Buraki nadają się do potraw wielkanocnych, ponieważ wspomagają trawienie i są pełne walorów zdrowotnych.
REKLAMA
Składniki
porcje
9
Surowce
- 16 ks burak
- chrzan
Infuzja
- 500 ml woda
- 1⁄2 łyżeczki kminek
- 6 łyżki sok z cytryny
- 4 łyżki cukier kryształ
- 2 łyżki sól
- cały czarny pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Buraki gotować przez około 45 minut, w zależności od ich wielkości.
2. Krok
Przygotuj wywar gotując wodę i dodając do niej sól, kminek, cukier i czarny pieprz. Tak przygotowaną zalewę gotować przez 10 minut.
3. Krok
Ugotowane buraki obrać i grubo zetrzeć na tarce. Dodać zalewę i sok z cytryny.
4. Krok
Na koniec doprawić buraki startym chrzanem. Należy jednak dodać go tylko odrobinę, ponieważ jest dość aromatyczny.
5. Krok
Wielkanocne buraki i chrzan pozostawić w lodówce, aby smaki się połączyły.