REKLAMA

Źródło: FB: mňami yummy

Wegańskie ciasto

Przepis na prosty i zdrowy wegański placek z owocami.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kubek Owsiane płatki śniadaniowe Dodano do
  • 1 kubek posiekane orzechy Dodano do
  • 1 kubek mąka razowa Dodano do
  • 12 kubek starty kokos Dodano do
  • 2 kubki marchewki Dodano do
  • 12 kubek syrop klonowy Dodano do
  • 1 kubek suszone owoce Dodano do
  • 12 kubek przecier jabłkowy Dodano do
  • 2 łyżka stołowa olej kokosowy Dodano do
  • 2 łyżeczka Proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżeczka Soda bikarbona Dodano do
  • 12 łyżeczka Sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki.

2. Krok

Oczyść suszone owoce, namocz rodzynki na kilka godzin. Śliwki i morele kroimy na małe kawałki i mieszamy z suchą mieszaniną.

3. Krok

Na kuchence ugotujemy puree jabłkowe, nie trzeba go słodzić, tylko podlać 1 łyzką wody. Dusimy go przykrytego, a następnie rozgniatamy widelcem. Do ciepłego puree wmieszujemy 2 łyżki oleju kokosowego.

4. Krok

W drugiej misce mieszamy startą marchew, mus jabłkowy i syrop klonowy.

5. Krok

Marchewkową mieszankę mieszamy ręką do suchego zestawu. Ciasto nie jest płynne, ale nie jest też zbyt gęste.

6. Krok

Blachę smarujemy olejem kokosowym i posypujemy mąką. Ciasto na nią równomiernie rozsmarowujemy i pieczemy w nagrzanym do 160°C piekarniku przez około 50 minut.

7. Krok

Przed podaniem możemy go posmarować wegańską śmietaną i udekorować owocami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy