Źródło: FB: mňami yummy
Wegańskie ciasto
Przepis na prosty i zdrowy wegański placek z owocami.
Składniki
- 1 kubek Owsiane płatki śniadaniowe
- 1 kubek posiekane orzechy
- 1 kubek mąka razowa
- 1⁄2 kubek starty kokos
- 2 kubki marchewki
- 1⁄2 kubek syrop klonowy
- 1 kubek suszone owoce
- 1⁄2 kubek przecier jabłkowy
- 2 łyżka stołowa olej kokosowy
- 2 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka Soda bikarbona
- 1⁄2 łyżeczka Sól
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
Oczyść suszone owoce, namocz rodzynki na kilka godzin. Śliwki i morele kroimy na małe kawałki i mieszamy z suchą mieszaniną.
Na kuchence ugotujemy puree jabłkowe, nie trzeba go słodzić, tylko podlać 1 łyzką wody. Dusimy go przykrytego, a następnie rozgniatamy widelcem. Do ciepłego puree wmieszujemy 2 łyżki oleju kokosowego.
W drugiej misce mieszamy startą marchew, mus jabłkowy i syrop klonowy.
Marchewkową mieszankę mieszamy ręką do suchego zestawu. Ciasto nie jest płynne, ale nie jest też zbyt gęste.
Blachę smarujemy olejem kokosowym i posypujemy mąką. Ciasto na nią równomiernie rozsmarowujemy i pieczemy w nagrzanym do 160°C piekarniku przez około 50 minut.
Przed podaniem możemy go posmarować wegańską śmietaną i udekorować owocami.