Źródło: ANDREA CUSCUNA from Getty Images
Wegański mascarpone
Ten przepis to delikatna, kremowa wegańska wersja włoskiego mascarpone. Składa się tylko z czterech składników i doskonale pasuje do każdego ciasta lub dania, gdzie potrzebny jest tradycyjny mascarpone.
Składniki
- 200 g Surowe orzechy nerkowca
- 120 ml Schłodzone pełnotłuste mleko kokosowe
- 2 łyżka stołowa przecier jabłkowy
- 1 łyżka moka sól morska
Najnowsze ulotki
Procedura
Namocz nerkowce. Włóż nerkowce do zimnej wody i namaczaj je przez co najmniej 4 godziny lub całą noc. To pomoże zmiękczyć nerkowce.
Przesiej i opłucz orzechy nerkowca. Następnie wrzuć orzechy do blendera.
Dodaj solę morską, mleko kokosowe i puree jabłkowe.
Mieszaj składniki, aż stanie się kremowe i gładkie.
Umieść sitko na dużej misce i wyłóż je gaza. Wlej do środka mieszankę i pozwól, żeby nadmiar płynu odciekł. Pozostaw na 30-40 minut.
Zwin gazę i wyciśnij nadmiar płynu. Pozostały materiał w gazy to wegański mascarpone.
Przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu tygodnia.