REKLAMA

Źródło: mygraphx for Pixabay

Tradycyjna niemiecka golonka cielęca

Ten prosty przepis na golonkę cielęcą jest wielkim hitem w mojej rodzinie. Połączenie chrupiącej skórki i delikatnego, soczystego mięsa jest po prostu nie do odparcia. Kiedy mam czas, naprawdę lubię gotować go powoli w niskiej temperaturze, aby wydobyć z niego maksimum smaku. Ale nie martw się, golonkę cielęcą można również przygotować w krótszym czasie i nadal jest bardzo smaczna.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 duży Goleń cielęca Dodano do
  • 3 padlinożerca Dodano do
  • 2 średni rozmiar cebula Dodano do
  • 3 obrany ząbek czosnku Dodano do
  • 1 Konfederacja Zieloni Dodano do
  • 2 Kawałek liście laurowe Dodano do
  • 100 ml białe wino Dodano do
  • 500 ml bulion warzywny Dodano do
  • Margaryna do smażenia Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

W przypadku przepisu na podudzia cielęce rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie dopraw golonkę solą i pieprzem. Zalecam dobrze naciąć podudzie, aby przyprawy mogły dobrze wsiąknąć.

2. Krok

Podsmaż podudzia cielęce w brytfannie. Wolę używać do tego margaryny, ponieważ tworzy ładny karmelizowany efekt.

3. Krok

Pokrój zieleninę, marchew, cebulę i czosnek na duże kawałki i umieść je wokół podudzia cielęcego w brytfannie. Dodać liście laurowe.

4. Krok

Zdeglasować białym winem i krótko zagotować. Następnie dodać bulion warzywny. Zapewni to podudziowi dodatkową wilgoć i przyspieszy gotowanie.

5. Krok

Pozostawić golonkę cielęcą wraz z warzywami do duszenia w piekarniku przez około 2 godziny. W tym czasie od czasu do czasu obracaj golonkę i polewaj ją bulionem. Dzięki temu mięso będzie soczyste i nabierze ładnej skórki.

6. Krok

Wyjąć podudzie cielęce z piekarnika i podawać. Polecam podawać z warzywami ugotowanymi w wywarze z pieczeni i wybranym dodatkiem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy