Źródło: mygraphx for Pixabay
Tradycyjna niemiecka golonka cielęca
Ten prosty przepis na golonkę cielęcą jest wielkim hitem w mojej rodzinie. Połączenie chrupiącej skórki i delikatnego, soczystego mięsa jest po prostu nie do odparcia. Kiedy mam czas, naprawdę lubię gotować go powoli w niskiej temperaturze, aby wydobyć z niego maksimum smaku. Ale nie martw się, golonkę cielęcą można również przygotować w krótszym czasie i nadal jest bardzo smaczna.
Składniki
- 1 duży Goleń cielęca
- 3 padlinożerca
- 2 średni rozmiar cebula
- 3 obrany ząbek czosnku
- 1 Konfederacja Zieloni
- 2 Kawałek liście laurowe
- 100 ml białe wino
- 500 ml bulion warzywny
- Margaryna do smażenia
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
W przypadku przepisu na podudzia cielęce rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie dopraw golonkę solą i pieprzem. Zalecam dobrze naciąć podudzie, aby przyprawy mogły dobrze wsiąknąć.
Podsmaż podudzia cielęce w brytfannie. Wolę używać do tego margaryny, ponieważ tworzy ładny karmelizowany efekt.
Pokrój zieleninę, marchew, cebulę i czosnek na duże kawałki i umieść je wokół podudzia cielęcego w brytfannie. Dodać liście laurowe.
Zdeglasować białym winem i krótko zagotować. Następnie dodać bulion warzywny. Zapewni to podudziowi dodatkową wilgoć i przyspieszy gotowanie.
Pozostawić golonkę cielęcą wraz z warzywami do duszenia w piekarniku przez około 2 godziny. W tym czasie od czasu do czasu obracaj golonkę i polewaj ją bulionem. Dzięki temu mięso będzie soczyste i nabierze ładnej skórki.
Wyjąć podudzie cielęce z piekarnika i podawać. Polecam podawać z warzywami ugotowanymi w wywarze z pieczeni i wybranym dodatkiem. Smacznego!