Tort marchewkowy
Zdecydowałem się przygotować tort marchewkowy według własnego przepisu. Bez wielkiej ilości masła i cukru. Smakowało doskonale.
Składniki
Korpus
- 4 jajka
- 50 g masło
- 120 g Cukier trzcinowy
- 150 g Gładka mąka orkiszowa
- 100 g Mięte orzechy włoskie
- 1 proszek do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczka Suszone skórki cytrynowe
- 1⁄2 łyżeczka Suszona skórka pomarańczowa
- 2 łyżeczka Mielona cynamon
- 250 g drobno starta marchew
- 200 ml mleko
- szczypta soli
Krem
- 500 g Delikatny twaróg
- 250 g mascarpone
- 200 g Masło do smarowania lub serek kremowy
- 50 g biała czekolada
- 50 g cukier puder
- kilka kropli Waniliowe krople smakowe
Najnowsze ulotki
Procedura
Ubijemy sztywne białka ze szczyptą soli.
Żółtka ubijamy z cukrem. Ubijamy masło w temperaturze pokojowej.
Następnie dodajemy mleko i startą marchewkę do mieszanki żółtek i mieszamy.
W misce mieszamy suche składniki, które dodajemy do mieszaniny żółtkowej. Na końcu delikatnie mieszamy pianę z białek.
Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 45-50 minut.
Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt kroimy na trzy części.
Do przygotowania kremu mascarpone i serka śmietankowego krótko ubijamy, dodajemy twaróg i ubijamy ponownie.
Następnie dodajemy cukier i roztopioną białą czekoladę. Czekoladę dodajemy stopniowo i nie może być gorąca.
Napełniamy korpusy gotowym kremem. Czyli kładziemy korpus, na niego warstwę kremu i powtarzamy dwa razy.
Tylko wygładziłem boki i zostawiłem ją „półgołą”. Tortu pozwólmy się schłodzić, na końcu dekorujemy według naszych wyobrażeń i podajemy.
Smacznego