Źródło: Lesyy from Getty Images Pro
Tort ananasowy z kokosem
Przepis na delikatny tort ananasowy posypany kokosem.
Składniki
Do skorupy:
- 5 kawałek jajek
- 5 łyżka stołowa ciepłej wody
- 180 g Cukier puder
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 2 łyżka stołowa Olej
- 2 łyżka stołowa Olej
- 150 g mąki pszennej
- 50 g Wiórków kokosowych
- 1 bal Proszek do pieczenia
Na krem:
- 15 g Proszku z żelatyny
- Kompot z ananasa
- 3 kubki Jogurtu
- 9 łyżka stołowa cukru pudru
- 1 łyżka stołowa ekstraktu waniliowego
- 250 ml Bita śmietana
- starty kokos
Najnowsze ulotki
Procedura
Ubij jajka na pianę, dodaj do nich wodę i kontynuuj ubijanie.
Stopniowo dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy, a na koniec wlewamy olej.
Mąkę wymieszaj z kokosem i proszkiem do pieczenia.
Wszystko razem mieszamy i ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Często pieczemy przez około 30 minut w 180 °C. Po upieczeniu pozwalamy mu ostygnąć, a następnie kroimy go na 3 równe plastry.
Krem przygotujesz w ten sposób, że żelatynę pozwolisz spęcznieć w 3 łyżkach stołowych soku ananasowego z kompotu.
Następnie podgrzej kolejne 4 łyżki soku ananasowego i rozpuść w nim nabrzmiałą żelatynę.
W misce mieszamy jogurt z cukrem pudrem, stale mieszając, dodajemy galaretkę i ekstrakt waniliowy. Ubijamy śmietanę i delikatnie mieszamy ją w mieszance.
Ananasowy kompot odcedź, a ananasa pokrój na mniejsze kawałki.
Na specjalnej blasze ułóż pierwszą część korpusu, posmaruj ją kremem i posyp kawałkami ananasa. Kontynuuj z drugą warstwą. Zakończ tort trzecią warstwą i posmaruj wierzch kremem. Pozostaw tort do zastygnięcia.
Na koniec ubij pozostałą śmietanę i posmaruj tort ubitą śmietaną, a następnie posyp go kokosem.