REKLAMA

Źródło: FB: Ciasta na każdą okazję

Torcik bezowy

Zaskocz swoich gości niepowtarzalnym deserem - torcikiem bezowym. Słodkie bezy, aksamitny krem i świeże owoce to połączenie, które zachwyci każdego łasucha. Prezentuję przepis na torcik bezowy, którym możesz zaskoczyć swoją rodzinę i znajomych podczas każdej okazji.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Blaty bezowe:

  • 6 ks białek Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 300 g drobnego cukru Dodano do
  • 1 Łyżka soku z cytryny Dodano do
  • 1 Łyżka mąki ziemniaczanej Dodano do

Krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki Dodano do
  • 250 g serka mascarpone Dodano do
  • 2 łyżki cukru pudru Dodano do
  • 1 ks śmietan fix Dodano do

Dodatki:

  • kilka malin Dodano do
  • 4 łyżki dżemu malinowego Dodano do
  • garść prażonych płatków migdałów Dodano do
  • kilka kostek białej czekolady Dodano do
  • listki mięty Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Blaty bezowe: wyłóż blachę papierem do pieczenia i narysuj na niej 2 okręgi o średnicy około 20 cm.

2. Krok

Oddzielić białka od żółtek. Wlej je do suchej miski, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżce cukru.

3. Krok

Gdy masa będzie ubita, a cukier rozpuszczony, dodać sok z cytryny i powoli wymieszać.

4. Krok

Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i powoli wymieszać.

5. Krok

Podziel masę bezową na 2 części i rozprowadź na okręgach, które wcześniej narysowałeś na papierze pergaminowym.

6. Krok

Rozgrzej piekarnik do 120 stopni z włączonym wentylatorem.

7. Krok

Włóż blachę do pieczenia i natychmiast obniż temperaturę do 100 stopni z włączonym wentylatorem.

8. Krok

Piec przez 120 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i pozostaw blaty bezowe w piekarniku do ostygnięcia.

9. Krok

Ugotowane bezy studzimy, a następnie jeden z nich układamy na paterze, nakładamy połowę kremu, udekorowujemy połową owoców. Taką operację powtarzamy z drugą bezą.

10. Krok

Na zakończenie posypujemy torcik startą czekoladą. Torcik przed podaniem powinien schłodzić się w lodówce co najmniej przez 2 godziny.

11. Krok

Wlej serek śmietankowy, mascarpone i cukier puder do miski. Ubijać na wysokich obrotach.

12. Krok

Na koniec dodać śmietan-fix i miksować na niskich obrotach

13. Krok

Aby złożyć tort bezowy. Następnie rozsmarować 2/3 kremu i przykryć drugim kawałkiem.

14. Krok

Rozsmaruj pozostały krem na wierzchu i udekoruj.

15. Krok

Wstawić tort do lodówki do całkowitego zastygnięcia kremu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy