Źródło: FB: Ciasta na każdą okazję
Torcik bezowy
Zaskocz swoich gości niepowtarzalnym deserem - torcikiem bezowym. Słodkie bezy, aksamitny krem i świeże owoce to połączenie, które zachwyci każdego łasucha. Prezentuję przepis na torcik bezowy, którym możesz zaskoczyć swoją rodzinę i znajomych podczas każdej okazji.
Składniki
Blaty bezowe:
- 6 ks białek
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru
- 1 Łyżka soku z cytryny
- 1 Łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 ks śmietan fix
Dodatki:
- kilka malin
- 4 łyżki dżemu malinowego
- garść prażonych płatków migdałów
- kilka kostek białej czekolady
- listki mięty
Najnowsze ulotki
Procedura
Blaty bezowe: wyłóż blachę papierem do pieczenia i narysuj na niej 2 okręgi o średnicy około 20 cm.
Oddzielić białka od żółtek. Wlej je do suchej miski, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżce cukru.
Gdy masa będzie ubita, a cukier rozpuszczony, dodać sok z cytryny i powoli wymieszać.
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i powoli wymieszać.
Podziel masę bezową na 2 części i rozprowadź na okręgach, które wcześniej narysowałeś na papierze pergaminowym.
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni z włączonym wentylatorem.
Włóż blachę do pieczenia i natychmiast obniż temperaturę do 100 stopni z włączonym wentylatorem.
Piec przez 120 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i pozostaw blaty bezowe w piekarniku do ostygnięcia.
Ugotowane bezy studzimy, a następnie jeden z nich układamy na paterze, nakładamy połowę kremu, udekorowujemy połową owoców. Taką operację powtarzamy z drugą bezą.
Na zakończenie posypujemy torcik startą czekoladą. Torcik przed podaniem powinien schłodzić się w lodówce co najmniej przez 2 godziny.
Wlej serek śmietankowy, mascarpone i cukier puder do miski. Ubijać na wysokich obrotach.
Na koniec dodać śmietan-fix i miksować na niskich obrotach
Aby złożyć tort bezowy. Następnie rozsmarować 2/3 kremu i przykryć drugim kawałkiem.
Rozsmaruj pozostały krem na wierzchu i udekoruj.
Wstawić tort do lodówki do całkowitego zastygnięcia kremu.