REKLAMA

Źródło: FB: Ciasta na każdą okazję

Torcik bezowy

Zaskocz swoich gości niepowtarzalnym deserem - torcikiem bezowym. Słodkie bezy, aksamitny krem i świeże owoce to połączenie, które zachwyci każdego łasucha. Prezentuję przepis na torcik bezowy, którym możesz zaskoczyć swoją rodzinę i znajomych podczas każdej okazji.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Blaty bezowe:

  • 6 ks białek Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 300 g drobnego cukru Dodano do
  • 1 Łyżka soku z cytryny Dodano do
  • 1 Łyżka mąki ziemniaczanej Dodano do

Krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki Dodano do
  • 250 g serka mascarpone Dodano do
  • 2 łyżki cukru pudru Dodano do
  • 1 ks śmietan fix Dodano do

Dodatki:

  • kilka malin Dodano do
  • 4 łyżki dżemu malinowego Dodano do
  • garść prażonych płatków migdałów Dodano do
  • kilka kostek białej czekolady Dodano do
  • listki mięty Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Blaty bezowe: wyłóż blachę papierem do pieczenia i narysuj na niej 2 okręgi o średnicy około 20 cm.

2. Krok

Oddzielić białka od żółtek. Wlej je do suchej miski, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżce cukru.

3. Krok

Gdy masa będzie ubita, a cukier rozpuszczony, dodać sok z cytryny i powoli wymieszać.

4. Krok

Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i powoli wymieszać.

5. Krok

Podziel masę bezową na 2 części i rozprowadź na okręgach, które wcześniej narysowałeś na papierze pergaminowym.

6. Krok

Rozgrzej piekarnik do 120 stopni z włączonym wentylatorem.

7. Krok

Włóż blachę do pieczenia i natychmiast obniż temperaturę do 100 stopni z włączonym wentylatorem.

8. Krok

Piec przez 120 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i pozostaw blaty bezowe w piekarniku do ostygnięcia.

9. Krok

Ugotowane bezy studzimy, a następnie jeden z nich układamy na paterze, nakładamy połowę kremu, udekorowujemy połową owoców. Taką operację powtarzamy z drugą bezą.

10. Krok

Na zakończenie posypujemy torcik startą czekoladą. Torcik przed podaniem powinien schłodzić się w lodówce co najmniej przez 2 godziny.

11. Krok

Wlej serek śmietankowy, mascarpone i cukier puder do miski. Ubijać na wysokich obrotach.

12. Krok

Na koniec dodać śmietan-fix i miksować na niskich obrotach

13. Krok

Aby złożyć tort bezowy. Następnie rozsmarować 2/3 kremu i przykryć drugim kawałkiem.

14. Krok

Rozsmaruj pozostały krem na wierzchu i udekoruj.

15. Krok

Wstawić tort do lodówki do całkowitego zastygnięcia kremu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy